Zijn paranoten gezond?

De paranoot is een relatief onbekende noot in Nederland. Daardoor ligt de prijs van deze noot ook iets hoger dan die van andere noten. Toch is de noot erg gezond en zeker de moeite waard. De noot heeft, in vergelijking met andere noten, een grote omvang. Het is de vrucht van een paranotenboom. Deze boom komt voor in Zuid Amerika en kan wel 800 jaar oud worden. Elke vrucht weegt rond de 2,5 kilo en bevat doorgaans tussen de 10 en 25 paranoten. Een boom levert tot wel 300 van deze vruchten per jaar.

Voedingswaarde
Paranoten bevatten per 100 gram 679 calorieën. De noot bevat veel vet, namelijk wel 67%. Een deel van deze vetten zijn goed tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast levert de noot ongeveer 7 gram vezels en 14 gram eiwit per 100 gram. Naast de hoge hoeveelheid calorieën en vet is er nog een andere reden waarom men zeker niet te veel paranoten zou moeten eten. De noot is namelijk bijzonder rijk aan seleen. Het te veel eten van paranoten kan leiden tot een seleenvergiftiging. 100 gram van deze noot kan al gemakkelijk leiden tot een seleenvergiftiging. Ze zijn verder rijk aan zink, kalium, calcium, fosfor en magnesium. Ook vitamine B6 is rijkelijk aanwezig in de noot.

De hoge hoeveelheid vet zorgt ervoor dat, op de macadamianoot na, geen enkele andere noot zoveel vet bevat als de paranoot.

Al deze mineralen en vitaminen zorgen voor een goede ondersteuning van het immuunsysteem en een gezonde werking van spieren, spijsvertering en schildklier. Daarnaast zorgt de noot voor gezonde botten en tanden vanwege de hoeveelheid calcium.

Paranoten en kanker
Velen beweren dat paranoten het ontstaan van kanker tegengaan. Dit komt doordat de noten vaal antioxidanten bevatten. Deze zouden volgens vele onderzoeken een remmende werking hebben op de celdeling en daardoor zullen kwaadaardige tumoren minder snel ontstaan of ten minste minder snel groeien.

Zijn paranoten gezond?
Paranoten zijn dus gezond zolang ze met mate worden gegeten. Te veel van deze noten zorgt voor een te hoge inname van calorieën en vet en kan bovendien leiden tot een seleenvergiftiging!