HCG-kuur: afslanken met de urine van zwangere vrouwen, werkt het?

Afslanken met HCG wordt steeds populairder. HCG is een hormoon in de urine van zwangere vrouwen, voluit geschreven als Humaan Chorion Gonadotrofine. Oorspronkelijk is dit hormoon bedoelt om vrouwen te helpen die moeilijk zwanger kunnen worden. Zwangere vrouwen staan hun urine af waaruit de HCG kan worden gewonnen. Door deze te injecteren of via een capsule in te nemen kan dit middel helpen om gewicht te verliezen.

Hoe werkt het?
Het HCG-hormoon wordt door zwangere vrouwen aangemaakt in het embryo. Onderzoek heeft inderdaad uitgewezen dat zwangere vrouwen gemakkelijker vet verliezen. Het is echter nog maar zeer de vraag deze werking ook bij niet zwangere vrouwen aanwezig is. Dit is absoluut niet bewezen.

Misverstand
In Nederland is het bij de wet verboden om HCG als afslankmiddel te gebruiken. Toch gebeurt het wel op grote schaal. Hoewel het middel in Nederland slechts op recept verkrijgbaar is, en slechts bij verminderde vruchtbaarheid en niet als afslankmiddel wordt het toch veel gebruikt. Daarnaast gebruiken veel mensen echter niet echte HCG maar een afgeleide product. De fabrikanten beweren dat de producten net zo goed werken als een HCG-kuur. De werking van beide kuren is echter nooit bewezen. Naast het afslankmiddel krijg je bovendien een streng dieet om te volgen. Daardoor zal je vanzelfsprekend gewicht verliezen.

De producent van het middel beweert dat er door het afslankmiddel sprake is van een hogere vetverbranding en er bovendien geen hongergevoel meer bestaat.

Omstreden
Omdat het hormoon normaal gesproken wordt toegediend bij vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid is het omstreden om het hormoon te gebruiken als afslankmiddel. Het middel kan immers alleen uit de urine van zwangere vrouwen worden gewonnen en is daardoor dus niet vrij verkrijgbaar en gelimiteerd. Veel mensen zijn dan ook van mening dat het hormoon alleen zou moeten worden gebruikt voor vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid.

Is de werking wetenschappelijk bewezen?
De werking van HCG is niet wetenschappelijk bewezen.