Zijn cashewnoten gezond?

Noten zijn gezond, ze bevatten veel gezonden vetten en eiwitten en zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Daardoor passen ze prima binnen een dieet. Cashewnoten worden vaak als tussendoortje gegeten maar ook in vele recepten verwerkt. Daarnaast kun je ook cashewnotenpasta op je boterham smeren. Ze groeien aan de cashewappel in tropische landen. Wat maakt cashewnoten eigenlijk gezond?

Voedingswaarde
Cashewnoten bevatten per 100 gram 638 calorieën. Daarnaast bevatten ze 19 gram eiwit, 22 gram koolhydraten en 51 gram vet. De voedingswaarde verschilt echter per soort dus kijk altijd even op de verpakking. Zo zijn er ook cashewnoten die ‘slechts’ rond de 580 calorieën bevatten per 100 gram. Er zitten bijna 8 gram vezels in 100 gram cashewnoten. Een portie cashewnoten is 30 gram.

Cashewnoten zitten boordevol mineralen en vitaminen. Zo zijn ze rijk aan ijzer, magnesium, mangaan, seleen, zink, kalium en calcium. Voor mensen die een vegetarisch dieet volgen zijn cashewnoten de ideale bron van vitamine B. De noot bevat bijna elke vitamine van het B-complex, namelijk B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Ook vitamine K is in cashewnoten te vinden.

In vergelijking met andere noten bevat de cashewnoot relatief weinig vet. 75% van het vet in cashewnoten is oleïne, het vet dat je ook aantreft in olijfolie. Dit maakt de noten extra gezond. Oleïne zorgt er namelijk voor dat te hoge triglycerideniveaus in het bloed verlaagd. Hierdoor kan het eten van cashewnoten bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Zijn cashewnoten gezond?
We kunnen dus zeggen dat cashewnoten gezond zijn. Ze bevatten gezonde vetten en eiwitten en onderzoek heeft al vele malen uitgewezen dat het eten van noten bijdraagt aan het verliezen van gewicht. Toch zitten er veel calorieën in cashewnoten en andere noten. Beperkt je dus tijdens een dieet tot een handje nootjes per dag.