Iedereen heeft weleens last van kramp. Het zijn onwillekeurige samentrekkingen van spieren in het lichaam. Dit zorgt voor intense pijn. Soms ontstaat kramp in de nacht waardoor je plotseling wakker kan worden. Op den duur kan de nachtrust ernstig verstoord raken. Kramp kan echter op elk moment van de dag ontstaan. Plekken waar kramp het meeste voor komt zijn de voeten, de kuiten en de handen. Ook de spieren rond de ogen en organen kunnen echter last hebben van kramp. Elke spier in het lichaam kan last hebben van kramp. Krampen hoeven niet altijd op ziekte te wijzen, zo zijn er oorzaken van kramp waar je door middel van je voeding veel aan kunt doen.
Oorzaken
Kramp kan ontstaan door een verminderde bloedtoevoer door bijvoorbeeld het dragen van strakke kleding of door zware lichamelijke inspanning. Ook zitten met het ene been over het andere been of in kleermakerszit kan leiden tot krampen. Zorg ervoor dat de bloedtoevoer in je lichaam overal op peil is!
Sporten na het eten kan leiden tot kramp doordat het lichaam bezig is met het verteren van je eten en dus minder ‘energie’ heeft om ervoor te zorgen dat er voldoende bloed bij de spieren is. Niet zwemmen na het eten is daar een duidelijk voorbeeld dat de meesten ooit wel ergens hebben gehoord. Daarnaast zijn er echter ook nog vele oorzaken die kramp kunnen veroorzaken. Vele daarvan liggen in onze voeding.
Er kan sprake zijn van een te laag glucose niveau in het lichaam. De kramp ontstaat bij een tekort aan suiker. De oplossing hiervoor is simpelweg om een lekker stuk fruit te eten met snelle suikers!
Overmatig sporten kan vanzelfsprekend een oorzaak van kramp zijn. Ook het lopen op schoenen met hakken of het op de tenen lopen kan kramp veroorzaken. Het is persoonlijk hoe snel het lichaam reageert op kramp. De ene persoon heeft er al last van na een dag met hakschoenen te hebben gelopen. Een veel gehoorde klacht tijdens zwangerschappen is ook een toename van het aantal krampen. Er zijn ook veel mensen die last krijgen van kramp wanneer ze erg moe zijn. Medicijnen of schildklierproblemen kunnen tevens krampen veroorzaken.
Daarnaast kan ook een tekort aan vocht een oorzaak van kramp zijn. Door een verstoorde elektrolytenbalans kan er ergens in het lichaam kramp ontstaan. Je hebt dan bijvoorbeeld onvoldoende calcium, natrium, kalium of magnesium. Ook een tekort aan zout kan de oorzaak zijn van krampen.
Kramp in organen
Organen kunnen ook last hebben van krampen. De bekendste zijn misschien wel de darmkrampen. De spieren die rondom de darm zitten trekken dan samen. Ook menstruatiekrampen ontstaan door de samentrekkingen van spieren in de baarmoeder. Aan kramp in de organen kun je in principe niet zoveel doen. Pijnstilling kan helpen.
Wat kun je doen tegen kramp?
Kramp voorkomen doe je dus door alle oorzaken uit te sluiten. Zorg voor een gezonde voeding en voldoende vocht. Eet regelmatig en bouw het sporten rustig op door zowel een warming up als een cooling down te doen.
Bedenk wanneer je last hebt van kramp. Heb je last als je te weinig drinkt? Of bijvoorbeeld als je een dag op hakken loopt? Probeer deze omstandigheden dan zoveel mogelijk te voorkomen.
Misschien heb je wel een tekort aan calcium, natrium, kalium of magnesium. Vul deze mineralen dan zo snel mogelijk aan, door gezonde voeding, of door middel van een supplement.
Wat kun je doen bij kramp?
Op het moment dat je last hebt van kramp heb je vaak ontzettend pijn. Wat helpt is om de plek waar de kramp is te strekken. De pijn zal waarschijnlijk snel afnemen. Ook het masseren van de plek waar je kramp hebt helpt om de kramp snel te verhelpen. Kramp is tijdelijk en gaat vanzelf over!
Wanneer moet je naar de dokter met kramp?
Wanneer je vaak last hebt van is het misschien goed om na te gaan op welke momenten je last hebt van kramp. Wat zijn de factoren die ervoor zorgen dat je kramp krijgt? Let op je voeding en je activiteiten. Als je langdurig last van krampen hebt dan is het misschien verstandig om even langs je huisarts te gaan. Die zal een aantal vragen stellen en aan de hand van je antwoorden beslissen of het misschien verstandig is om bloed te prikken. Het zou goed kunnen zijn dat je ergens een tekort aan hebt waardoor de krampen ontstaan.
Indien je vaak last hebt van kuitkrampen kan het zijn dat er een onderliggende oorzaak is. Zo kunnen je bloedvaten vernauwd zijn door vele afvalstoffen. Rokers hebben hier dan ook vaker last van. Bij ernstige kramp en pijn bij organen kan er tevens een onderliggende oorzaak zijn waarvoor je langs de dokter moet.