Is komkommer gezond?

KomkommerIn tegenstelling tot wat veel mensen denken is komkommer niet gezond. Veel mensen verwerken komkommer rauw in salades. De vrucht kan op smaak gebracht worden met peper, zout en andere kruiden maar ze wordt ook vaak gegeten met een dipsaus. En juist die dipsaus kan komkommers tot een ongezonde snack maken! Waarom zijn komkommers niet zo gezond als we denken?

Voedingswaarde
De komkommer bestaat voor 94 tot 96 procent uit vocht. Er zitten dan ook weinig calorieën in, 100 gram komkommer bevat 8 calorieën, 2 gram koolhydraten, 0,6 gram eiwit en 0,3 gram vezels. Komkommer is vetarm. Je hebt kleine en grote komkommers, ze wegen meestal tussen de 200 en 500 gram per stuk.

Helaas bevatten komkommers voor de rest weinig voedingsstoffen waardoor deze niet zo gezond zijn als andere groenten en fruit. Vitamines en mineralen vind je maar weinig in de komkommers. Vandaar ook dat het niet een super gezonde groente is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat komkommers niet binnen een dieet passen of schadelijk zijn voor de gezondheid!

Past komkommer in een dieet?
Vanwege de lage hoeveelheid calorieën passen komkommers prima binnen een dieet! Ondanks dat er weinig voedingsstoffen in zitten is het natuurlijk wel lekker om te eten. Vooral als je de chips of andere snacks vervangt door een gezonde groente als komkommer zul je prima gewicht verliezen! 100 gram chips levert namelijk al snel 550 calorieën, om dezelfde hoeveelheid calorieën binnen te krijgen moet je ongeveer 7 kilo komkommer eten!

Pas wel op met sausjes. Breng de komkommer op smaak met kruiden en vermijd mayonaise en andere sauzen, daar zitten namelijk veel calorieën in terwijl de komkommer ook zonder saus lekker is! Mocht je toch je komkommer ergens in willen dippen probeer dan magere yoghurt met knoflook of guacamole van avocado!