Waarom kunnen mannen meer eten dan vrouwen zonder dik te worden?

Als gemiddelde dagelijkse energiebehoefte wordt voor mannen vaak een gemiddeld van 2500 calorieën per dag geadviseerd. Voor vrouwen luidt het advies om dagelijks niet meer dan 2000 calorieën te eten. Een behoorlijk groot verschil dus! Vaak merk je ook wel in je omgeving dat mannen over het algemeen meer eten dan vrouwen. Een extra boterham, of een extra opscheplepel bij het diner, mannen eten vaak meer dan vrouwen. Maar hoe komt dit eigenlijk? Waarom verbruiken mannen meer calorieën dan vrouwen?

Meer spierweefsel
Mannen hebben van nature meer spierweefsel dan vrouwen. Vrouwen hebben ongeveer 10% meer vet dan mannen. Dat is vanuit het bestaan van de mens goed te verklaren. Het lichaam van de vrouw heeft een vetreserve nodig omdat het de taak van de vrouw is om voor het nageslacht te zorgen. Die toekomstige zwangerschap zorgt leidt er toe dat het lichaam zorgt dat er voldoende vetreserve aanwezig is.

Spieren verbranden meer calorieën dan vet. Dat betekent dat het metabolisme van mannen in rust een stuk hoger is dan het metabolisme van vrouwen in rust.

Mannen zijn vaak langer en zwaarder
Daarnaast zijn mannen over het algemeen ook nog een stuk groter dan vrouwen. Vaak zijn ze toch een aantal kilo zwaarder dan vrouwen en ook die extra kilo’s zorgen ervoor dat een man een hogere energiebehoefte heeft.

Kan een vrouw een hogere caloriebehoefte hebben dan een man?
Het is dus volledig afhankelijk van de lichaamsbouw. Een man en vrouw van precies hetzelfde gewicht en dezelfde hoeveelheid vetweefsel hebben dan ook dezelfde energiebehoefte. Een vrouw met veel spieren kan heel goed een hogere energiebehoefte dan een man hebben!