Wat is het verschil tussen bruin en wit vet?

Een gezond mannelijk lichaam bestaat voor 10 tot 20% uit vet. Een gezond vrouwenlichaam bestaat voor 20 tot 30% uit vet. Personen met overgewicht kunnen zelfs voor meer dan 50% uit vet bestaan. Een deel van dit vet is wit vet, een ander deel is bruin vet. Maar wat is precies het verschil tussen bruin en wit vet?

Bruin vet heeft veel voordelen ten opzichte van wit vet. Naast de kleur zijn er echter veel belangrijkere verschillen. Zeker met het oog op afvallen kan de hoeveelheid bruin vet in het lichaam het verschil maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat bruin vet helpt bij het afvallen. Wit vet slaat de overtollige calorieën op. Bruin vet verbruikt juist energie om het lichaam warm te kunnen houden. Dit komt omdat wit vet uitsluitend wordt gebruikt als opslag. Bruin vet heeft als doel het genereren van lichaamswarmte. Deze warme wordt gegenereerd doordat vet en glucose worden verbruikt. Dit heeft uiteraard een positief effect op je gewicht. Wit vet heeft dit voordeel niet.

Onderzoek heeft uitgewezen dat bij slanke personen de hoeveelheid bruin vet, die via een pet scan of soortgelijk onderzoek kan worden gemeten, groter is dan bij personen met overgewicht. Personen met overgewicht hebben juist een te veel aan wit vet.