Hoe krijg je bruin vet?

Bruin vet helpt bij het afslanken. Dat komt doordat bruin vet als doel heeft om lichaamswarmte te genereren, het bruine vet verbruikt energie (vet en glucose) om het lichaam warm te kunnen houden. Hoe hoger het verbruik van het lichaam, hoe hoger de caloriebehoefte, hoe meer je kunt eten zonder dik te worden en hoe makkelijker je gewicht kunt verliezen. Wit vet wordt daarentegen uitsluitend gebruikt als opslag. Bruin vet verhoogt dus het metabolisme. Maar hoe zorg je ervoor dat je daadwerkelijk bruin vet krijgt? In dit artikel lees je 3 manieren!

Muizen waarbij het bruin vet werd stil gelegd, hadden binnen de kortste keren overgewicht. Muizen die juist een bepaalde stof kregen toegediend of onder bepaalde omstandigheden leefden ontwikkelden juist bruin vet. Of de manieren ook werken bij mensen is nog onbekend. Toch is het de moeite waard om te proberen wanneer je af wilt vallen.

Wen aan de kou
Onderzoek wijst uit dat bruin vet ontstaat wanneer je het koud hebt. Er moet nog verder onderzoek worden verricht maar voorlopig lijkt het raadzaam om de verwarming niet aan te zetten. Ook slapen in een koude kamer en elke dag een koude douche zouden de aanmaak van bruin vet kunnen stimuleren.

Sport
Er is een eiwit bekend dat de activiteit van bruin vet bevordert en die van wit vet juist remt. Dit eiwit, irisine genaamd, bestaat uit 112 verschillende aminozuren en komt vrij bij langdurige inspanning. Dit effect werd zichtbaar nadat mensen gedurende een periode van 10 weken aan sport deden. Ga dus sporten en houd dit vol!

Ook BMP7 is zo’n stof die bruin vet zou stimuleren. Onderzoek bij muizen heeft aangetoond dat deze muizen, bij inspuiting van deze stof en zonder te sporten, veel gemakkelijker gewicht verloren.

Met een beetje geluk wordt er binnen een aantal jaar een pilletje gemaakt met bepaalde stoffen die de aanmaak en werking van bruin vet stimuleert. Dit lijkt echter te mooi om waar te zijn.

Eet minder
Wouter van Marken Lichtenbelt is onderzoeker bij de universiteit van Maastricht. Zijn onderzoek heeft aangetoond dat een flinke portie gewichtsverlies de aanmaak van bruin vet kan stimuleren. Bij het onderzoek werden mensen met veel overgewicht die net een maagverkleining hadden gehad betrokken. De conclusie luidde dat deze personen veel afvielen en zij daardoor meer bruin vet kregen. Dit komt doordat wanneer slanke mensen het koud hebben hun stofwisseling automatisch verhoogt om de temperatuur te regelen. Doordat dikkere mensen veel vet hebben dat de warmte isoleert wordt hun stofwisseling niet hoger gezet. Hoe slanker je bent, hoe meer bruin vet je zult krijgen.