Gezond ouder worden: vergeet je hersenen niet!

Onze hersenen wegen ongeveer 1,5 kilo. Een groot deel van je BMR wordt door de hersenen verbruikt. Vele onderzoeken hebben al uitgewezen dat het consumeren van bepaalde voeding een zeer gunstig effect heeft op de hersenen. Lees hier welke voeding een positief effect heeft op de hersenen. Daarnaast lees je welke voeding welk positief effect heeft. Zo kan de juiste voeding bijvoorbeeld het verouderen van de hersenen tegengaan en ervoor zorgen dat je geheugen beter werkt. Zo kun je dingen beter onthouden, en weer herinneren!

Cacao
Cacao zorgt tot drie uur na het eten voor een verbeterde bloedstroom naar de hersenen. Dit effect komt door de flavonolen. Zo zorgt het eten van chocolade voor een verbeterde werking van de hersenen. De hersenen slaan informatie makkelijker op en kunnen opgeslagen informatie ook makkelijker ophalen.

Voordat je die reep chocolade uit de kast pakt is het van belang om op de hoeveelheid cacao te letten. Melkchocolade bevat doorgaans minder dan 35% cacao en bestaat voor het grootste gedeelte uit suiker. Pure of extra pure chocolade is veel gezonder. Er zijn repen te koop met een gehalte van meer dan 92% cacao. In elke supermarkt zijn repen te koop met een gehalte van 72, 78, of 85%.

Vis
De omega-3 vetzuren zijn goed voor de werking van de hersenen. Deze vetzuren zorgen dat de zuurstoftoevoer naar de hersenen wordt vergroot. Onderzoek heeft uitgewezen dat het regelmatig eten van vis, de kans op alzheimer verkleint. Dit effect is al merkbaar door 1 keer per week vis te eten.

De beste vis voor de hersenen zijn tonijn, haring en zalm. Andere bronnen van omega-3 zijn olijfolie en noten.

Noten
Noten zijn naast omega-3 ook rijk aan omega-6 en zijn goed voor het geheugen. Dit komt doordat noten naast de gezonde vetzuren ook veel vitamine E bevatten. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die voldoende vitamine E binnen krijgen een beter geheugen hebben.

Met name walnoten zijn super gezond voor de hersenen. Er is zelfs een studie geweest dat heeft aangetoond dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel walnoten aten, slimmere baby’s krijgen. Ook amandelen, hazelnoten en pecannoten hebben positieve effecten.

De pinda is officieel geen noot maar behoort tot de categorie peulvruchten, toch hebben zij veel eigenschappen die noten ook hebben. Een voorbeeld is de hoeveelheid omega-3 en omega-6. Pinda’s hebben dus ook een positief effect.

Groene groenten
Groene groenten zoals spinazie, rucola en broccoli hebben een zeer gunstig effect op de hersenen. Dat komt door de hoeveelheid vitamine B6, B12 en vitamine K. Ze zorgen voor een beter concentratievermogen en een tragere achteruitgang van de hersenen bij ouderen. Alzheimer komt minder vaak voor bij personen die vaker groene groente eten.

Bessen
Dit geldt voor alle soorten bessen. Van bosbessen tot aalbessen. Blauwe bosbessen staan bekend om het vergroten van de capaciteit van de hersenen om dingen te onthouden en worden vaak als het meest effectief gezien. Heb je een examen, tentamen of andere test? Dan zorgen bosbessen ervoor dat je gemakkelijk informatie in je op neemt.

Ook cranberry’s, aardbeien en frambozen bevatten antioxidanten die de hersenen jong houden.

Algemeen
Bovengenoemde voeding is de echte top van deze voeding met een gunstig effect. Een ander effect van het eten van bovenstaande producten is een verminderde frequentie van stemmingswisselingen.

Beweging
Ook bewegen zorgt voor gezonde hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat hoe meer je beweegt, hoe meer cel verbindingen er tussen hersencellen bestaan. Daarnaast zorgt bewegen voor een betere doorbloeding en een hogere zuurstoftoevoer.

Conclusie
Gezond eten, regelmatig bewegen en het trainen van de hersenen met bijvoorbeeld geheugenspellen zorgt voor gezonde hersenen. Dit leidt op latere leeftijd tot minder alzheimer. Daarnaast kunnen je hersenen informatie beter opnemen waardoor je meer dingen onthoud, meer herinneringen hebt en deze informatie ook beter kunt ophalen.