De gedachte aan hennep zal over het algemeen niet gelijk worden geassocieerd met gezondheid. Er worden softdrugs van gemaakt maar het plantje is, als voeding, uiterst gezond voor de mens. Het kan prima verwerkt worden in onze voeding. De plant is verkrijgbaar in de vorm van hennepzaden of henneppoeder. De hennepzaden en henneppoeder hebben een nootachtige smaak. Het is verkrijgbaar in natuurwinkels, via internet en tegenwoordig ook in de grotere supermarkten. Zoals de grotere Hoogvliet.
Voedingswaarde
100 gram hennepzaad zonder schil bevat 569 calorieën. Daarnaast bevat het zaad meer dan 30 gram eiwit en meer dan 47 gram vet. Hennepkruiden of henneppoeder bevat minder calorieën, maar meer vezels en eiwitten.
Voordelen voor de gezondheid
Hennepzaad is erg rijk aan eiwitten. Henneppoeder bestaat voor wel 50-60% eiwitten. Daardoor is het ideaal voor mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen. Ook sporters gebruiken hennep vaak als bron van eiwit. Na soja, is het de grootste bron van eiwit. De eiwitten uit hennep zijn echter voor de mens veel beter verteerbaar en verdienen daarom de voorkeur.
Hennep is zeer rijk aan zeer rijk aan de juiste mix van omega vetzuren. De plant bevat precies de juiste verhoudingen omega 3, 6 en 9. 100 gram hennepzaad bevat 8,7 gram omega 3, 28,4 gram omega 6 en 5,8 gram omega 9. Dat helpt om gewrichten en hart- en bloedvaten in goede conditie te houden.
De plant bevat alle acht essentiële aminozuren. Lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, threonine, methionine en valine zijn allemaal te vinden in de hennepzaad.
Gammalinoleen in de hennep heeft een hormoonregulerende werking. Dit is ideaal voor personen waarbij de hormoonhuishouding in de war is, bijvoorbeeld bij vrouwen in de overgang.
Hennep is verder rijk aan vitamines en mineralen. Vooral vitamine B en vitamine E zit veel in hennep. Mineralen die voorkomen in de plant zijn fosfor, calcium, kalium, magnesium, zink, ijzer, koper en jodium.
Door het consumeren van hennep wordt het gehalte aan serotonine in je bloed hoger. dit zorgt voor een geluksgevoel en voor betere prestaties bij het sporten.
Ook bevat de plant veel vezels. Het gehalte aan vezels in hennepzaad ligt rond de 35%. Ideaal voor het verbeteren van de stoelgang.
Hoe verwerk je het in je voeding?
Zowel hennepzaad als henneppoeder zijn gemakkelijk in voeding te verwerken. In elk beslag kan het worden toegevoegd. Of je nu brood of pizza bakt, wat van deze zaden maakt het gelijk een stuk gezonden.
Hennepzaad is gemakkelijk in de voeding te verwerken. Bijvoorbeeld door de muesli, op de salade of in de notenmelange. Ook je er hennepzaadmelk van maken. Sporten gebruiken de hennep vaak als onderdeel van hun proteïneshakes. De hennepkruiden kan je eigenlijk over in doen. Op een gebakken ei, of door de rijst, het smaakt allemaal lekker.
Er bestaat overigens ook hennepzaadolie. Deze is nog gemakkelijk te verwerken in gerechten. Men moet dan wel houden van een iets nootachtige smaak.