Wat is fastfood?

Fastfood heeft bij velen een slechte reputatie. Dat is deels terecht en deels onterecht. Terecht, omdat fastfood als pizza en friet veel verkeerde vetten en calorieën bevatten. Onterecht, omdat de term fast food veel meer producten omvat dan waar de meeste mensen bij het gebruik van deze term aan denken. Fastfood wordt steevast gelinkt aan McDonald’s en afbeeldingen van fastfood weergeven een hamburger en friet. Fastfood is echter een verzamelnaam voor voeding die snel bereid en geserveerd wordt en goedkoop is. En dat hoeft niet per definitie ongezond te zijn.

Buitenlands fastfood
Voeding die wij als gezonder dan fastfood beschouwen zijn net zo goed fastfood als de hamburger van de snackbar. Sushi is bijvoorbeeld een fastfood, het wordt snel bereid en gereserveerd en is goedkoop. In oosterse landen zijn rijst en noedels fastfood. Ook de bekende falafel is onder de categorie fastfood te scharen. Hieruit blijkt dat er een groot misverstand bestaat met betrekking tot fastfood. Er bestaat wel degelijk gezond fastfood.

Obesitas door fastfood
Naast dat we vaak een verkeerde definitie van de term fastfood hanteren, wordt ook vaak gesteld dat obesitas het gevolg is van de fastfoodindustrie. Dat we met zijn allen steeds dikker worden is duidelijk. Het is echter nog maar de vraag of dat te wijten is aan de fastfoodindustrie. Slechts 2% van de onze totale voedingsconsumptie bestaat uit fastfood. Men kan moeilijk volhouden dat de steeds dikker wordende bevolking te wijten is aan fastfood. Men eet over het algemeen te veel en beweegt te weinig. Wanneer men niet te veel calorieën consumeert wordt men nooit dik van fastfood. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ongezond fastfood zoals de hamburger met friet wel leidt tot bijvoorbeeld meer hartproblemen en suikerziekte.

Wat dan wel?
Lekker genieten van fastfood als sushi, rijst, noedels en falafels en het fastfood zoals de hamburger, frieten en vleesbommen links laten liggen. Er zijn heel erg veel maaltijden snel en makkelijk te bereiden die ook nog relatief goedkoop en gezond zijn!