De waarheid over chocolade

De waarheid over chocolade is tweezijdig. Chocolade is zowel gezond als ongezond. Wanneer men de juiste keuze maakt is chocolade juist erg gezond en beschermt het tegen een hoge bloeddruk, slecht cholesterol, beroertes en hart- en vaatziekten. De cacao brengt veel voordelen met zich mee. Dit geldt echter alleen in het geval men kiest voor pure chocolade, welke meer dan 70% cacao bevat. Melkchocolade en witte chocolade bestaan voor 80% uit suiker en doet voor het lichaam meer fout dan goed. Leer uzelf dus aan om dat bittere stukje chocolade lekker te vinden en niet te kiezen voor de variant vol slechte suikers.

Bestanddelen van cacao
Cacao bevat de antioxidant flavonoïde, deze antioxidant zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden. Deze stof geeft daarnaast ook een boost aan het immuunsysteem. Daarnaast doet de cacao ook wonderen voor het humeur, dit komt door de dopamine, cafeïne, serotonine, endorfine en fenylethylamine. Die laatste is bijvoorbeeld een stofje dat door de hersenen wordt aangemaakt wanneer iemand verliefd is. Geen wonder dus dat men op moeilijke momenten of tijdens menstruatie verlangt naar een stuk chocolade!

Kanker
Daarnaast beschermd cacao tegen kanker. De polyfenolen in pure chocolade vertragen de groei van kankercellen. Deze polyfenolen zijn ook een reden dat een glas rode wijn en groene thee als gezond worden beschouwd. Naast het remmen van de groei van kankercellen zorgen zij er ook voor dat de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten verminderd.

Met mate
Ook pure chocolade moet uiteraard met mate worden gegeten. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks een stukje van 20 tot 45 gram voldoende is om de positieve effecten op het lichaam te bewerkstelligen. Chocolade kan het beste niet tegelijk met melk worden ingenomen omdat dit de opnamen van polyfenolen remt. Die kop warme chocolademelk waar toch al te veel suiker en slagroom in zat is daarom geen goed idee. Wat wel een goed idee is, is het rustig zuigen op een blokje chocolade. Zo kunt u langer van de smaak genieten en u zult merken dat ook chocolade met meer dan 70% cacao lekker is. Nog beter is de variant met 80% of zelfs 86% cacao.