Banaan, gezond of ongezond?

BananenVeel mensen hebben een negatief beeld van bananen. De banaan zou niet passen in een dieet en vaak wordt het onterechte advies gegeven om er toch zeker niet meer dan 1 per week te eten. Dit lijkt op de tevens onterechte vrees die veel mensen bij het consumeren van eieren hebben. Net als bij eieren is het tegendeel waar. Een banaan bevat per 100 gram rond de 100 calorieën en zit bovendien vol vitaminen en mineralen.

De banaan is onder andere rijk aan kalium, vitamine c, selenium en magnesium. In vergelijking met ander fruit bevat de banaan inderdaad veel calorieën. Het zit echter boordevol vezels waardoor men na het consumeren langer een verzadigd gevoel heeft en de stoelgang verbetert. Vezels zorgen bovendien voor een hogere stofwisseling waardoor het lichaam meer calorieën verbrand. Een ander bijkomend voordeel is de stof tryptofaan. Het lichaam zet deze stof om in serotonine, een hormoon dat zorgt voor een opgewekt en vrolijk gevoel. Een goed alternatief dus ook voor chocolade.

Niet alleen is de banaan dus een verantwoord tussendoortje, het is ook een welkome afwisseling op de appel. Het is gemakkelijk mee te nemen en makkelijk verkrijgbaar. Ook op brood is de banaan een goede afwisseling. Weer eens wat anders dan de vette kaas of pasta’s. En ook voor een haastig ontbijt is een banaan de ideale oplossing.