Zijn eieren gezond?

Veel mensen denken dat eieren slecht zijn voor de gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat eieren een belangrijke bron zijn voor eiwitten en belangrijke vitamines (vitamine D en B12) bevatten. Daarnaast zijn eieren rijk aan een mix van essentiële aminozuren. Deze zijn belangrijk voor de groei en herstel van het lichaam bij zowel volwassenen als kinderen.

Onderzoek
Onderzoekers vergeleken twee groepen volwassenen die aan de lijn deden. Beide groepen volgden een dieet met weinig calorieën. De ene groep at een bagel als ontbijt, de andere groep twee eieren. Door het eten van twee eitjes als ontbijt verloren ze meer gewicht dan degene die als ontbijt een bagel aten.

De bagel bevatte hetzelfde aantal calorieën als de twee eieren bij elkaar. Opmerkelijk is dat de groep die de eieren at 65 procent meer afviel dan de groep die een bagel nam als ontbijt. Ook voelde de ei-groep zich fitter en had meer energie dan de bagel-groep.

De onderzoekers controleerden ook het cholesterol. Dat werd bij de groep met het ei-ontbijt niet hoger.

Eiwitten
Eieren bevatten veel eiwitten en deze zorgen voor een vol gevoel waardoor mensen die ontbijten met 2 eieren gedurende de dag minder behoefte hebben aan eten. Uit nog een onderzoek is gebleken dat elke dag twee eieren als ontbijt als onderdeel van een caloriearm dieet kan vrouwen helpen overgewicht te verliezen en toch een hoog energieniveau te houden.

Vrouwen die eieren aten als onderdeel van hun dieet, verloren significant meer gewicht, hun tailleomvang nam duidelijk af en ze hadden een hoger energieniveau, concludeert Dhurandhar. Vrouwen die dagelijks als ontbijt twee eieren aten voor vijf dagen per week over een periode van 8 weken, als onderdeel van een dieet met een laag vetgehalte, verloren 65% meer gewicht en hadden 83% meer afname van de tailleomvang dan vrouwen met een dieet zonder eieren.

Cholesterol
Verder werd bij de verschillende wetenschappelijke onderzoeken nog uitgevonden dat het HDL -en LDL cholesterol, triglyceride niveau niet varieerde in vergelijking met de mensen die ontbeten met boterhammen. Dit bevestigt de al 30 jaar geldende conclusie dat gezonde volwassenen dagelijks eieren kunnen eten zonder een verhoogd risico op hartziekten te hebben. Deze resultaten ondersteunen het groeiend aantal onderzoeken dat bevestigt dat eiwitten een zeer belangrijke rol spelen in het dieet. Een tekort aan kwalitatief goede eiwitten kan bijdragen aan obesitas, afbraak van spiercellen en een verhoogde kans op chronische ziektes.

Er is dus helemaal niets mis met het eten van eieren. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van een ei erg goed past in een dieet, het eten van eieren bevordert zelfs het gewichtsverlies terwijl het cholesterolgehalte niet significant stijgt!

Tip
Het eiwit zelf van een ei bevat slechts 17 calorieën. De eidooier bevat de overige calorieën en ongeveer 10 gram vet. Ben je op dieet? Eet dan het eiwit en laat de eidooier weg. Wel de voordelen van het volle gevoel en het snellere afvallen, maar niet de calorieën!