Eiwitten helpen bij het afvallen!

Voedingswetenschappers van de University of Illinois at Urbana-Champaign hebben een onderzoek uitgevoerd naar eiwitrijke en koolhydraatrijke diëten. Welk dieet werkt het beste? Lees hier de uitkomsten van het onderzoek.

De 24 proefpersonen waren vrouwen tussen de 45 en 56 jaar oud. Ze kregen een dieet waardoor ze per kilo lichaamsgewicht dagelijks 1,6 (het eiwitdieet) of 0,8 gram eiwit (het koolhydraat dieet) binnenkregen. Zowel het eiwitdieet als het koolhydraat dieet leverde 50 gram vet per dag en in totaal 1700 kilocalorieën.

Na tien weken keken de onderzoekers hoe de vrouwen op het dieet hadden gereageerd. Het meest opvallende verschil was het verschil in hoeveel vetmassa de beide groepen hadden verloren. De vrouwen die het eiwitdeet volgden vielen 7,5 kilo af, waarvan 6,3 kilo vetmassa. De vrouwen die het koolhydraat dieet volgden, waren gemiddeld 7 kilo afgevallen waarvan slechts 3,8 kilo aan vetmassa. Een groot gedeelte was dus het verlies van spiermassa en vocht.
Het eiwitdieet hield de insulinespiegels laag en de suikerspiegels hoog. Wanneer de suikerspiegels flink in beweging zijn, krijg je meer trek en vraagt je lichaam om eten. Het is moeilijk om daartegen weerstand te bieden. De vrouwen die het eiwitdieet volgden hadden minder hongergevoel door een goede suikerspiegel waardoor het afvallen makkelijker was vol te houden.