Is brood een dikmaker?

BroodBrood en (ontbijt)granen zijn rijk aan koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen zoals ijzer. Bovendien bevat brood jodium. Deze producten leveren dus veel voedingsstoffen en in verhouding tot hun volume en gewicht weinig calorieën. Daarom vormen ruime porties de basis voor een gezonde voeding. Ze geven een voldaan gevoel na elke maaltijd. Daardoor verminderen ze de trek in energierijke hapjes tussen de maaltijden door. Zo helpen ze het gewicht gezond te houden. Er zijn veel verschillende broodsoorten, dat maakt het variëren makkelijker. Brood is niet alleen geschikt bij de drie hoofdmaaltijden, maar past ook prima tussendoor.

Is brood een dikmaker?
Veel mensen denken dat je van brood dik wordt. Dat is een misverstand. In verhouding tot zijn volume en gewicht bevat brood weinig calorieën. Ter vergelijking: een snee volkorenbrood weegt 35 gram en bevat 75 kilocalorieën. Een plak cake weegt 30 gram en bevat 130 kilocalorieën. Brood bevat ook veel vezels, met name volkorenbrood (2 gram per snee). Vezels geven een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt in allerlei calorierijke extra’s.

Dat brood op zichzelf niet slecht is, is bij de meeste mensen wel bekend. Het probleem is echter hetgeen op het brood zit. Het beleg brengt meestal meer calorieën mee dan het brood zelf. Neem daar dus de verantwoorde keuze, er is genoeg gezond beleg.

Welk brood?
De verschillen tussen brood zijn overigens erg groot. Men denkt vaak dat volkorenbrood de beste keuze is. Dat is ook een hele goede keuze, het bevat veel vezels en geeft een voldaan gevoel. Echter, als je op een caloriebeperkend dieet bent, kies dan liever voor waldkornbrood. In 1 sneetje waldkorn zitten veel minder calorieën. Wanneer u het volkorenbrood door een waldkorn vervangt, scheelt dit aan het eind van het jaar dus behoorlijk wat kilo’s!