Wat is gezond beleg?

Brood op zichzelf is niet ongezond. Ook is brood geen dikmaker. Het beleg op het brood kan echter wel een belangrijke oorzaak zijn van overgewicht. Er zijn ongelofelijk veel keuzes tussen de verschillende soorten beleg. Het aantal calorieën kan per boterham flink oplopen door beleg. Nog maar niet te spreken over de gewoonte bij sommige mensen om pindakaas of chocopasta gewoon uit de pot te eten.

Pindakaas e.d.
Een boterham met pindakaas of chocoladepasta is erg lekker en daardoor ook een veel gekozen optie bij het ontbijt. Pindakaas is een gezonde keuze omdat het veel eiwitten bevat en deze heeft het lichaam nodig. Bovendien bevat het erg veel vezels en zorgt het zo voor een snel verzadigd gevoel. Het bevat echter ook erg veel vet en zo’n boterham brengt dus erg veel calorieën en vet met zich mee. Prima als je niet op je gewicht hoeft te letten maar als je graag een paar kilo’s kwijt bent is mager beleg zonder vet en minder calorieën een betere optie.

Zoet of hartig beleg
Zoet beleg heeft vaak een slechte naam door de vele suikers en koolhydraten die het bevat. Als je echter kijkt naar hoeveelheid calorieën en vet is zoet beleg vaak een betere keuze dan hartig beleg. Bij afvallen kan dus het beste gekozen worden voor zoet beleg als honing, jam of appelstroop. Deze bevatten weinig calorieën en vrijwel geen vet. Heb je echter behoefte aan eiwitten en vet, dan kan beter gekozen worden voor kaas of pindakaas. Een verzadigd gevoel zal dan ook sneller worden bereikt.

Tips!
Veel mensen smeren ongemerkt veel beleg op het brood. Het verschil tussen een dik belegde boterham met pindakaas en een dun belegde boterham kan oplopen tot 200 calorieën! Bekijk eens hoeveel gram jij eigenlijk op je brood smeert en vraag je af of dat niet wat minder kan. Het uitsparen van calorieën bij beleg kan worden bereikt door een dubbele boterham met daar tussen beleg. Dit spaart 1 beleg uit en dus een flink aantal calorieën! Zeker bij beleg als kaas, pindakaas, hagelslag of hazelnootpasta scheelt dit aanzienlijk.