Hoe kan ik mijn stoelgang verbeteren?

Verstopping ofwel obstipatie kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat je onvoldoende beweegt, dat je onvoldoende vocht in je lichaam hebt of dat je onvoldoende vezels binnen krijgt. Ook een onregelmatige levensstijl kan oorzaak zijn van obstipatie. Het is handig om na te gaan welke oorzaak bij jou van toepassing kan zijn zodat je de juiste adviezen kunt opvolgen. Lees hier hoe u uw stoelgang kunt verbeteren.

Adviezen voor een betere stoelgang
Drink voldoende water! Meestal is dit de onderliggende oorzaak. Zorg voor minstens 2 liter per dag en houdt dit een week vol. Waarschijnlijk zijn je stoelgangproblemen dan verholpen.

Zorg elke dag voor voldoende lichaamsbeweging.

Voedingsadvies
Eet op regelmatige tijden en sla geen maaltijd over. Zorg bovendien dat je voldoende vezelrijke producten eet en doe dit gevarieerd. Eet dus zowel brood als groente en fruit. Als aanvulling hierop kunt u elke dag twee tot vier eetlepels zemelen gebruiken. Grove zemelen zijn beter dan fijngemalen zemelen. Neem bij voorkeur een groot, vezelrijk ontbijt, bijvoorbeeld twee volkoren boterhammen met een glas sinaasappelsap en koffie of thee. Dit zet de darmen in werking. Alleen een bakje yoghurt met wat muesli is niet voldoende.

Kauw uw voedsel goed. Neem de tijd om te eten en zorg dat een hap-slik-weg-patroon wordt vermeden. Dit maakt het eten makkelijker verteerbaar.

Veel mensen beweren dat het eten van kiwi’s en pruimen op een nuchtere maag bij het wakker worden goed helpen bij de stoelgang.

Sommige voedingsmiddelen kunnen een laxerende werking hebben. Voorbeelden hiervan zijn karnemelk, yoghurt, stroop, ontbijtkoek, vocht van geweekte zuidvruchten, rozenbottelsiroop of sinaasappelsap.

Vezelrijke producten zijn volkoren-, rogge-, bruin-, krenten- en rozijnenbrood. Ook grove graanproducten zoals gort, havermout, boekweit, muesli, tarwekiemen en zemelen zijn rijk aan vezels. Dit geldt ook voor zilvervliesrijst, dadels, vijgen, noten, pinda’s, sesam- en maanzaad en peulvruchten (witte en bruine bonen, kapucijners en linzen). Gedroogde en geweekte zuidvruchten als abrikozen, krenten, pruimen, rozijnen en tutti frutti zijn eveneens vezelrijk. Ook lijnzaad heeft een positieve invloed op de stoelgang!

Let op!
Laxeermiddelen nemen nooit de oorzaak van een verstopping weg, ze lossen de klachten alleen tijdelijk op. Bovendien kunnen ze de darmen ‘lui’ maken. Dat geldt ook voor ‘natuurlijke middelen’ als sennapeulen, kruidenthee met senna en wonderolie. Wie regelmatig laxeermiddelen gebruikt, doet er verstandig aan te proberen van deze ‘verslaving’ af te komen door geleidelijk van de medicijnen over te stappen op vezelrijke producten en voldoende drinkvocht.