Dr. Frank dieet

Dr. Frank van Berkum belooft u dat wanneer dit dieet wordt gevolgd, u een kilo per week zult verliezen. Zijn tweede belofte is dat dit dieet zonder hongergevoel gevolgd kan worden. Het dieet is vooral gebaseerd op de inname van veel eiwitten en het beperken van de koolhydraatinname. Volgens hem is het geheim van een goed dieet het eten van vele eiwitten welke er om bekend staan het hongergevoel te stillen. Is het echt zo simpel?

Veel diëten richten zich op de beperking van eiwitten. Eerder hadden we al Atkins en het South Beach Dieet. Wat Dr. Frank eigenlijk heeft gedaan is een oud concept, in een nieuw jasje steken. Gelukkig steekt hij dat ook niet onder stoelen of banken en zegt hij duidelijk in zijn eerste boek dat dit dieet al 150 jaar bestaat. Het vernieuwende van dit dieet zijn de recepten. Het enige wat Dr. Frank heeft gedaan is een aantal eiwitrijke recepten in een boek bundelen. Zijn boek was het best verkochte boek van het jaar 2010.

Nadeel van dit dieet is dat wordt gegeten op basis van lijstjes en recepten en er dus geen enkele ondersteuning is voor de diëters.  Wel kan men op internet steun vinden bij anderen die dieet volgen en heeft Dr. Frank zijn eigen website waarbij u zelfs gratis recepten toegezonden krijgt per mail. Men volgt blindweg de recepten die men leest in de boeken of verkrijgt via de mail. Nadeel daarvan is vervolgens weer dat de recepten misschien niet allemaal naar smaak zijn en bovendien het boek slechts een beperkt aantal recepten bevat. Gelukkig is er in dat geval nog het internet waarbij gemakkelijk eiwitrijke recepten kunnen worden gevonden.

Vele onderzoeken wijzen uit dat de inname van eiwitten helpen bij afvallen omdat deze het hongergevoel verminderen. Wanneer men veel eiwitten eet, wordt gedurende de dag minder gegeten waardoor de totale inname van calorieën minder is. Hierdoor zal men uiteraard afvallen. Om dit te weten is echter geen Dr. Frank nodig. Bovendien is er altijd nog het probleem van de verschillende uitkomsten van onderzoeken. Zo zijn er ook veel onderzoeken waaruit blijkt dat juist een koolhydraatarm dieet zorgt voor een goed resultaat bij het afvallen. Dit is uiteraard ook afhankelijk van wat de personen in het onderzoek nog meer doen, zo wordt er vaak niets bijverteld over de mate van beweging. Om de juiste uitkomst te krijgen kunnen onderzoekers gemakkelijk alle actieve mensen het dieet voorschrijven met meer of minder eiwitten. Dan weten zij vrijwel zeker dat deze mensen met hetzelfde aantal calorieën meer zullen afvallen. Ze bewegen namelijk meer!