Sonja Bakker

Wie kent haar niet?! Eigenlijk is dat een wonder, want ze heeft in al haar boeken niets nieuws verteld. Van 3 hoofdmaaltijden per dag en voldoende bewegen hadden we tenslotte allemaal al gehoord. De eierkoek heeft met Sonja Bakker onterecht ontzettend populair geworden. Dit suikerrijke voedingsmiddel kreeg de stempel gezond volkomen onterecht. Door de eierkoekenhype waren de eierkoeken in de supermarkt niet aan te slepen. Verder is Sonja van mening dat een appelbol met bladerdeeg van 570 calorieën  gezonder is dan 2 oliebollen van bij elkaar 320 calorieën.

Sonja Bakker geeft in haar talloze boeken boodschappenlijstjes waarin voornamelijk dure merken worden genoemd en het dieet is daardoor dus niet geschikt is voor mensen met een kleine portemonnee. Verder is het aantal calorieën waarmee je de dag moet doorkomen veel te laag. Een vrouw krijgt met het strikt volgen van het dieet ongeveer 1200 calorieën binnen. Veel te weinig voor een volwassen vrouw. Het vervallen in een patroon van eetbuien is hierdoor een groot risico. Door de lage hoeveelheid vezels in het dieet is het bovendien goed mogelijk dat u bij het volgen van dit dieet last krijgen verstopping.

Door het blind volgen van lijstjes leer je bovendien niet gezond te eten . Vooropgesteld dat tussendoortjes die aangeraden worden door Sonja Bakker, zoals een eierkoek en speculaas, helemaal niet gezond zijn en geen verstandige keuze wanneer men op dieet is, leer je ook niet wat gezonde voeding dan wel is. Bovendien zijn veel dingen die Sonja in haar boeken schrijft niet wetenschappelijk onderbouwd. Zo schrijft ze bijvoorbeeld dat je van witte wijn cellulite krijgt.

Het Sonja Bakker dieet is dus niet het beste dieet om te volgen wanneer u af wilt vallen op de lange termijn. Het is zeer waarschijnlijk dat u na verloop van tijd weer in uw oude gewoonten vervalt en u niets hebt geleerd over gezonde voeding. Het is verstandiger om u te verdiepen in de juiste voeding om uzelf vervolgens een gezond eetpatroon aan te leren die u voor de rest van uw leven vol kunt houden.