Mag je champignons rauw eten?

Champignon is een schimmel die lekker en bovendien ook erg gezond is. Zo schijnen ze een preventieve werking bij kanker te hebben. De meeste mensen vinden rauwe champignons echter niet lekker en bereiden de groente altijd voor consumptie. Verstandig, champignons kan je namelijk beter niet rauw eten! Dit kan zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Champignons bevatten de stof agaritine. Deze stof is uitermate giftig. Door de champignon te verhitten, bevriezen of te bewaren in een waterige oplossing verdwijnt de agaritine. Champignons zijn dan geschikt voor consumptie.

Ook is het goed om de champignon goed schoon te borstelen voor deze te eten. Vaak zit er in de verpakking aarde. Het is natuurlijk niet erg lekker om tijdens het eten aarde te proeven.

Wat als je wel rauwe champignons hebt gegeten?
Meestal brengt het eten van rauwe champignons totaal geen problemen met zich. Bij muizen leidt een te hoge inname tot tumorvorming. Andere onderzoeken laten zien dat er veranderingen in het DNA plaats kunnen vinden. Weer andere onderzoeken tonen echter aan dat het eten van rauwe champignons eigenlijk helemaal geen kwaad kan. Al met al kan het eten van rauwe champignons op het eerste oog dus niet zoveel kwaad. Toch kan dit het beste worden vermeden. De giftige stof in de champignons is vaak dusdanig laag dat er geen gevaar dreigt.