Fruit en groente zijn gezond, dat weet vrijwel iedereen. Maar waarom eigenlijk? Welke stoffen in groente en fruit zorgen ervoor dat ons lichaam gezond blijft? Lees in dit artikel wat je moet weten over vrije radicalen, de veroorzakers van vele chronische ziekten en aandoeningen en hoe je deze kunt bestrijden!
Wat zijn vrije radicalen?
Vrije radicalen zijn moleculen of atomen met een tekort aan elektronen. Deze elektronen halen de vrije radicalen uit andere moleculen in het lichaam. Bijvoorbeeld uit het DNA, uit eiwitten, uit LDL-cholesterol of uit celmembramen. Deze ‘diefstal’ kan hele grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Mede doordat er een kettingreactie ontstaat. De molecuul die wordt ‘bestolen’ wordt immers op zijn beurt ook een vrije radicaal met een tekort aan elektronen.
Gevolgen van vrije radicalen?
Wanneer er te veel vrije radicalen in het lichaam zijn kunnen zij schade veroorzaken. Bijvoorbeeld wanneer zij het DNA aantasten. Er kan in dat geval een storing ontstaan in de cellen waardoor er kanker ontstaat. Het is de oorzaak van vele ziektes en aandoeningen. Naast de rol bij het ontstaan van kanker, spelen vrije radicalen ook zeker een rol bij het onstaan van hart- en vaatziekten, reuma, diabetes, aderverkalking, pigmentvlekken en staar. Ook de lichamelijke veroudering is toe te schrijven aan de aanwezigheid van vrije radicalen.
Vrije radicalen zijn niet alleen maar slecht. Zij worden door het lichaam ook ingezet tegen bacteriën en virussen. Wanneer er sprake is van een ontsteking ergens in het lichaam of allergieën maakt het lichaam zelfs bewust vrije radicalen aan om deze te bestrijden. Probleem is echter dat de vrije radicalen niet alleen de ‘zieke’ cellen bestrijden maar alle cellen van het lichaam.
Hoe ontstaan vrije radicalen?
Ieder mens heeft vrije radicalen in het lichaam. Bij elk natuurlijk proces van het lichaam waarbij het lichaam gebruik maakt van zuurstof ontstaan vrije radicalen. Dit wordt ook wel oxidatie genoemd. Vrije radicalen ontstaan dus bij de verbrandingsprocessen van het lichaam. Bij het omzetten van voeding naar energie bijvoorbeeld. Het ontstaan van deze radicalen is hoe dan ook onvermijdelijk. Ook bij het ademhalingsproces ontstaan vrije radicalen.
Naast het natuurlijke lichaamsproces kunnen vrije radicalen ook op andere manieren ontstaan. Namelijk wanneer het lichaam de strijd aan gaat met zaken als straling, luchtvervuiling, geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen, andere chemicaliën, zware inspanningen, alcoholgebruik en stress. Ook roken draagt bij aan het ontstaan van vrije radicalen. Dit is ook de reden dat rokers in de regel een sneller verouderingsproces doormaken.
Hoe voorkom je het ontstaan van vrije radicalen?
Het ontstaan van vrije radicalen is niet te voorkomen. Wel kan door een gezonde levensstijl de hoeveelheid radicalen significant worden verminderd. Vermijd roken, alcohol en alle andere activiteiten waardoor oxidatie optreedt in het lichaam. De vrije radicalen die vrij komen door de natuurlijke lichaamsprocessen zoals de stofwisseling zijn onvermijdelijk. Gelukkig kan het lichaam met behulp van antioxidanten, de vrije radicalen onschadelijk maken.
Wat zijn antioxidanten?
Antioxidanten zijn stoffen die het proces van oxidatie tegengaan. Bovendien kunnen zij de vrije radicalen neutraliseren waardoor zij geen schade kunnen aanrichten in het lichaam. Sommige van deze antioxidanten worden door het lichaam zelf aangemaakt, andere kunnen niet worden aangemaakt door het lichaam en moet de mens binnen krijgen door middel van voeding.
Antioxidanten worden toegevoegd aan onze voeding en producten om de houdbaarheid te verlengen. Niet alleen aan levensmiddelen, maar bijvoorbeeld ook aan cosmetica. Veel voeding is van nature rijk aan antioxidanten. Het is precies de reden dat fruit en groente zo gezond zijn.
Bekende antioxidanten
Vitamine C, vitamine E, vitamine B6, vitamine B2, selenium en resveratrol zijn bekende antioxidanten. Beta-carroteen is een antioxidant die vooral een rol speelt bij UV-straling.