Cranberry, gezondste fruit!

Cranberry’s zijn heel erg gezond! Ze staan vooral bekend om het feit dat ze een blaasontsteking kunnen helpen voorkomen maar hebben nog vele andere voordelen zoals een positief effect op het tegengaan van hart- en vaatziekten, kanker, maagzweren, tandplak en het tegengaan van het verouderingsproces van de huid. Eeuwen geleden gebruikten de indianen het al bij de genezing van wonden.

Voedingswaarde
Gedroogde cranberry’s bevatten 353 calorieën per 100 gram, geen vet en 5,2 gram vezels. Verse cranberry’s bevatten slechts 18 calorieën per 100 gram. Naast het lage aantal calorieën bevat de cranberry, van alle fruitsoorten, de meeste antioxidanten en heel veel vitamines en mineralen. Vitamine A, vitamine B en vitamine C zijn rijk vertegenwoordigd in de bes.

Blaasontsteking voorkom je met cranberry’s
De proanthocyanidinen in cranberry’s voorkomen dat bacteriën zich aan het slijmvlies in de buik hechten. Hierdoor worden ontstekingen, zowel blaasontstekingen als ontstekingen van de nieren voorkomen. De bacteriën die de ontsteking veroorzaken worden zo immers uit het lichaam verwijderd door middel van de urine. Er zijn talloze middeltjes tegen blaasontsteking verkrijgbaar die gebaseerd zijn op cranberry’s. Wanneer je vaak last hebt van blaasontstekingen, dan doe je er goed aan om dagelijks cranberry’s te consumeren en voldoende te drinken. Waarschijnlijk behoren blaasontstekingen dan tot de verleden tijd.

Cranberry’s hebben niet alleen een anti plak werking bij het slijmvlies, maar ook voor je gebit. Door deze werking wordt tandplak voorkomen en is je gebit beter beschermd tegen bacteriën.

Rijk aan antioxidanten
Doordat cranberry’s rijk zijn aan antioxidanten verbeteren zij het immuunsysteem. Het immuunsysteem is uitermate belangrijk wanneer het gaat om de gezondheid. Het zorgt ervoor dat bacteriën en virussen zich niet in het lichaam kunnen nestelen en voeren afvalstoffen uit het lichaam, ook zieke lichaamscellen zoals kankercellen.

In welke vorm kan ik cranberry’s het beste eten?
Voor de gezondheidsvoordelen die de cranberry met zich mee brengt maakt het niet uit in welke vorm de cranberry wordt genuttigd. Zowel gedroogd, vers of als sap geperst heeft het dezelfde gezondheidsvoordelen. De gedroogde versie kan men als tussendoortje gebruiken of toevoegen aan salades en desserts. Vers kan het op elk gewenst moment worden gegeten. In combinatie met pure chocolade heb je een heerlijk en gezond tussendoortje.