Voorkom een depressie door gezond te eten!

Voeding heeft veel effect op onze gezondheid. Zo ook op onze geestelijke gezondheid. Steeds vaker wordt er een verband tussen depressie en voeding aangetoond. Maar hoeveel verhoogt het risico op depressie door een ongezond dieet? En hoeveel verlaag je de kans op een depressie met een gezond voedingspatroon?

Anu Ruusunen van de Universiteit van Oost-Finland heeft onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op het ontwikkelen van een depressie. Het onderzoek werd gehouden onder 2000 Finse mannen van middelbare leeftijd die gedurende een periode van dertien tot twintig jaar werden gevolgd.

De resultaten:
Een gezond eetpatroon met groenten, fruit, volkoren granen, kip, vis en magere kaas verlaagt de kans op een depressie aanzienlijk. De mannen met een gezond eetpatroon hadden maar liefst 34% minder kans op een depressie.

Mensen die daarentegen juist erg ongezond eten en veel bewerkte voeding en suiker eten, verhogen hun risico op een depressie met 41%.

Hoe hoog de percentages ook precies zijn. Duidelijk is dat gezonde voeding bijdraagt aan het voorkomen van een depressie. Ongezonde voeding met een hoog gehalte aan verzadigde vetten, zout en calorieën verhogen het risico op een depressie juist.