Het Cambridge dieet

Alan Howard is de ontwikkelaar van het Cambridge dieet. Hij was voedingswetenschapper aan de Universiteit van Cambridge in Engeland. Iedereen op het Cambridge dieet hoeft geen calorieën te tellen. Wel moeten de normale maaltijden worden vervangen door caloriearme soepen en dranken.

Het idee achter het dieet is dat het lichaam in ketose raakt. Er bestaan twee soorten van het Cambridge dieet, afhankelijk van hoeveel gewicht je wilt verliezen. De normale maaltijden worden vervangen door een reep, soep of shake van Cambridge. Verder is er veel contact met een consulent. De producten van Cambridge zijn niet in de winkel te koop. Je moet dus echt contact hebben met een consulent. Voor veel mensen is dit een nadeel. Zo’n consulent heeft overigens geen opleiding gedaan. De vereisten voor een consulent zijn dat hij of zij zelf minimaal 10 kilo is afgevallen met het dieet.

Het dieet is verder opgebouwd uit 4 verschillende fasen. In de eerste fase eet je minder koolhydraten zodat je lichaam hier alvast aan went. De tweede fase bestaat voor het grotendeel uit maaltijdvervangers. Hier vindt het grootste gewichtsverlies plaats. Je volgt het Cambridge 500 of het Cambridge 800 dieet (zie hieronder voor meer info). In de derde fase ga je langzaam weer terug naar een gezond eetpatroon. De laatste fase is de fase van gewichtsbeheersing.

Cambridge 500
3 maaltijdvervangers per dag leveren minder dan 500 kcal. Je kunt kiezen uit 5 soorten soep (groente, kip & champignon, champignon lactosevrij, tomaten en oriëntal chili), 10 verschillende shakes (chocolade, vanille, aardbei, banaan, butterscotch, cappucino, bosvruchten, chocolate orange, toffee-walnoot en mango), 2 soorten pap (porridge original en porridge appel/kaneel) en 2 soorten repen (peanut crunch en cranberry crunch).

Volgens de website is het gewichtsverlies ongeveer 6 tot 10 kilo per maand.

Cambridge 800
4 maaltijdvervangers per dag leveren ongeveer 800 kcal. Je kunt er bij Cambridge 800 ook voor kiezen slechts 2 maaltijdvervangers te eten en een lichte maaltijd. Door naast een lichte maaltijd ook melkproducten en fruit toe te voegen kan je het 800 kcal plan ook aanvullen tot 1000 of 1200 kcal. Volgens de website is het gewichtsverlies ongeveer 4 tot 8 kilo per maand.

Nadelen
Nadelen van het Cambridge dieet zijn dat je geen gezonde voedingsgewoontes aanleert. Na het dieet ben je afgevallen maar heb je nog geen idee hoe je moet eten om niet opnieuw aan te komen. Velen vervallen weer in oude gewoonten en komen veel kilo’s aan. Het werkt het jojo-effect in de hand. Dit komt mede doordat de meeste personen alleen gedurende een bepaalde periodes de maaltijdvervangers gebruiken en daarna weer verder gaan op de oude voet.

Daarnaast is het dieet een echt crashdieet. Je krijgt ontzettend weinig calorieën binnen. Het is dus niet geschikt voor de langere termijn.

Ook zijn de producten van Cambridge duur. Ongeveer 50 euro per week. Dat is meer dan een gemiddeld huishouden uitgeeft aan voeding per persoon.