Is ijs gezond?

Ijs is het hele jaar door lekker. In de supermarkt zijn tegenwoordig hele schappen met ijs te vinden. Van chocolade tot stroopwafel, van roomijs tot sorbetijs. Vaak wordt gedacht dat ijs zeer ongezond is. Voor de meeste soorten ijs klopt dit ook. Er is echter ook genoeg ijs dat wel gezond is. Welke keuze is een gezonde keuze met betrekking tot ijs? En welke ijsjes kun je beter laten staan?

Wat maakt ijs ongezond?
Ijs heeft een hoge calorische waarde en een lage voedingswaarde. Zo bevat een magnum bijvoorbeeld 280 calorieën per stuk! Vaak bevat ijs daarnaast ook veel verzadigde vetten en veel suiker. Bovendien bevat ijs vrijwel geen vezels waardoor je niet het gevoel krijgt alsof je iets hebt gegeten en al snel weer honger krijgt. Terwijl je wel degelijk veel calorieën hebt binnen gekregen!

Welk ijs kiezen?
Natuurlijk mag je op zijn tijd weleens genieten van een lekker ijsje! Ook een magnum eens in de zoveel tijd kan uiteraard geen kwaad. Ook voor ijs geldt dat het met mate altijd kan worden gegeten. Toch is het niet zo handig wanneer je gewicht wilt verliezen! Gelukkig zijn er ook redelijk gezonde ijsjes te verkrijgen.

Het meest gezond is om ijs zelf te maken. Dit kan thuis zeer gemakkelijk met bijvoorbeeld vers fruit en water. Ook kan je yoghurt gebruiken! Maak een lekkere mix en vries het in, dan heb je heerlijke zelfgemaakte ijsjes.

In de supermarkt of onderweg spreekt het eigenlijk voor zich dat wanneer je aan de lijn bent je beter niet voor een magnum of cornetto kunt kiezen. Een betere keus is bijvoorbeeld een waterijsje. Deze bevatten vaak weinig calorieën. Een perenijsje bijvoorbeeld, bevat slechts 50 calorieën. 1 magnum staat dus gelijk aan meer dan 5 perenijsjes.

Ook softijs is een redelijk gezonde keuze. In vrijwel elke supermarkt is tevens ijs gemaakt van fruit te koop. Zonder toegevoegde suiker, ook dit is een gezond alternatief.