Afvallen? Ga naar een dure supermarkt!

De keuze van je supermarkt heeft invloed op je gewicht. Dit bevestigd Canadees onderzoek van de Simon Fraser University. De meeste mensen doen hun boodschappen bij de supermarkt die voor hen het meest dichtbij is, ongeacht wat de prijzen zijn. Nu heeft Canadees onderzoek een link gevonden tussen de BMI en de keuze voor een supermarkt.

Als uitgangspunt voor het bepalen van de prijs werden de volgende producten genomen: 4 liter melk, 450 gram bananen, 450 gram tomaten, een doos eieren, 900 gram rijst, 2,5 kilo bloem, 1 kilo suiker en 1 brood. Hoe hoger de prijs van dit boodschappenlijstje, hoe lager de BMI van de personen die bij die supermarkt hun boodschappen doen. De BMI van de personen die naar de duurste supermarkt gingen was zelfs 3.73 punt lager dan de BMI van de personen die naar de goedkoopste supermarkt gingen.

Verklaringen
Er zijn verschillende verklaringen te bedenken voor dit verschil. Zo is bijvoorbeeld al langer bekend dat laagopgeleiden vaker overgewicht hebben. Ook besteden deze laagopgeleiden minder geld aan boodschappen en gaan ze daarom naar een goedkopere supermarkt. Dit zou een verklaring kunnen zijn.

Hoogopgeleiden hebben vaker een hoger salaris en bovendien veel minder vaak overgewicht. Vele onderzoeken hebben al aangetoond dat hoogopgeleiden over het algemeen gezonder leven en een hogere levensverwachting hebben. Zij gaan bovendien vaker naar de duurdere supermarkten. Het is dus misschien niet de link tussen supermarkt en BMI. Maar tussen salaris en supermarkt. Wie minder te besteden heeft kiest vaker voor een goedkopere supermarkt.

Aan de andere kant is er natuurlijk een voor de hand liggende verklaring. Wie naar een duurdere supermarkt gaat, kan voor hetzelfde geld nu eenmaal minder kopen.