Is rijst gezond?

Er bestaan heel veel verschillende soorten rijst. Basmati, zilvervlies, bruin, wit, lange korrel, korte korrel, de ene soort rijst is de andere niet. Het is de basisvoeding van veel verschillende landen. Maar is rijst eigenlijk gezond? Past rijst binnen een dieet?

Voedingswaarde
De voedingswaarde van rijst verschilt per rijstsoort. Wanneer je de voedingswaarde van de rijst die je eet wilt weten, kun je het beste de rijst ongekookt wegen. Wanneer de rijst gekookt is, kun je de voedingswaarde namelijk niet meer goed meten. Elke rijstsoort neemt een andere hoeveelheid water op tijdens het koken.

Gemiddeld genomen zit er in 100 gram ongekookte rijst 349 calorieën. Daarnaast bevat 100 gram ongekookte rijst 2 gram vezels, 0,8 gram vet, geen suiker, 7 gram eiwit en 79 gram koolhydraten. Een portie is ongeveer 75 tot 100 gram ongekookte rijst.

Is rijst gezond?
Omdat rijst geen vet en weinig calorieën bevat is het een zeer gezonde keuze. Er zitten echter veel koolhydraten in, en relatief weinig eiwitten en vezels. Verder bevat rijst niet veel vitamines en mineralen. Rijst is dus niet echt een gezonde keuze, maar zeker ook geen ongezonde keuze. Het is natuurlijk sterk afhankelijk van wat je bij de rijst eet. Over het algemeen mag echter worden aangenomen dat rijst een gezond en natuurlijk product is.

Welke soort rijst is het meest gezond?
De meest gezonde rijst is zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst is veel gezonder dan witte rijst doordat in het vliesje rondom de rijst juist veel voedingsstoffen zitten. Een groot misverstand is dat bruine rijst per definitie zilvervliesrijst is. Veel mensen denken ook dat basmatirijst altijd zilvervliesrijst is. Alles soorten rijst kunnen echter worden gekocht met, en zonder zilvervlies. Het is dus altijd beter om zilvervliesrijst te kiezen. Alle soorten rijst kunnen met of zonder vliesje worden gekocht.

Is rijst glutenvrij?
Rijst is glutenvrij.

Past rijst binnen een dieet?
Rijst is een prima product binnen een dieet. Door de grote hoeveelheid koolhydraten is het niet geschikt voor een koolhydraatarm of eiwitrijk dieet. Juist doordat rijst goed kan worden gegeten in combinatie met groenten, kan het de basis zijn voor een zeer gezonde maaltijd. Probeer bijvoorbeeld eens rijst met linzen.