Pepernoten zijn gezond!

Veel mensen weten het niet, maar pepernoten zijn gezond. Met sinterklaas is het natuurlijk moeilijk om van alle lekkernijen af te blijven. Gelukkig hoeft dat ook niet, als je maar wat zelfcontrole hebt en niet gelijk alles op eet. En mocht je de keuze hebben, dan kan je het beste voor echte pepernoten kiezen. Deze bevatten namelijk geen verzadigd vet waardoor ze, samen met taaitaai, verreweg de gezondste keuze is wanneer het gaat om sinterklaassnoepgoed. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Pepernoten of kruidnoten
Het onderscheid tussen pepernoten en kruidnoten is vaag. Veel mensen gebruiken het verkeerde woord voor het verkeerde product. Kruidnoten worden dan ook vaak pepernoten genoemd. Maar het verschil tussen pepernoten en kruidnoten is duidelijk. Zowel het uiterlijk als de smaak zijn verschillend. Ook qua voedingswaarde zit er een groot verschil tussen beide soorten.

Pepernoten
Pepernoten zijn de grote hoekige deegbaksels die van binnen een zachte, taaie structuur hebben. Het is zo ongeveer het meest gezonde van al het sinterklaassnoepgoed. Wat het sinterklaassnoepgoed zo ongezond maakt zijn de grote hoeveelheid verzadigde vetten. Pepernoten bevatten echter veel minder vet dan kruidnoten en zelfs helemaal geen verzadigd vet. Een handje pepernoten van 10 gram bevat slechts 31 calorieën. Een handje kruidnoten van 10 gram bevat al snel 48 calorieën. Per 100 gram bevatten pepernoten ongeveer 310 calorieën. Ditzelfde geldt overigens voor de taaitaai. Ook deze bevatten geen verzadigd vet waardoor ze een stuk gezonder zijn dan kruidnoten, banketletter, speculaas of chocoladeletters!

Kruidnoten
Kruidnoten zijn de kleinere halfronde koekjes die smaken naar speculaas. Deze bevatten veel verzadigd vet en bestaan voor een groot gedeelte uit suiker. Kruidnoten bevatten 475 calorieën per 100 gram. Daarnaast bevatten ze 10 gram vet waarvan 5 gram ongezonde verzadigde vetten.

100 gram kruidnoten bevat dus al 165 calorieën meer dan 100 gram pepernoten. Eerlijk is eerlijk, pepernoten zijn groter en zwaarder waardoor je er al snel iets meer van eet. Ze bevatten echter ook meer vezels waardoor je sneller een vol gevoel hebt en er niet onbewust van blijft eten.