Onderzoek toont nogmaals aan: amandelen zijn gezond

AmandelenEerder al schreven we dat je van het eten van amandelen geen overgewicht krijgt. Nu blijkt uit een ander onderzoek dat het eten van amandelen een positief effect heeft op de lichaamssamenstelling. Dat betekent dat de vetvrije massa toeneemt en de vetmassa afneemt.

In amandelen zitten veel calorieën. Ze bevatten per 100 gram 583 calorieën. Een portie van 15 gram bevat ongeveer 87 calorieën. Voor dit onderzoek zijn porties van 43 gram gebruikt, dit staat gelijk aan 250 calorieën.

Dit onderzoek betrof 137 proefpersonen die werden verdeeld over vijf groepen. De proefpersonen hadden een te hoog vetpercentage en een te hoge glucose- en insulinespiegel.

Groep 1: controlegroep, zij volgden geen dieet en aten geen amandelen
Groep 2: deze groep at 43 gram amandelen bij het ontbijt
Groep 3: deze groep at 43 gram amandelen als ochtendsnack
Groep 4: deze groep at 43 gram amandelen bij de lunch
Groep 5: deze groep at 43 gram amandelen als middagsnack

Het dieet van de vijf verschillende groepen was verder hetzelfde. Toch bleek dat de proefpersonen die amandelen aten automatisch minder aten van de rest van de voeding.

Resultaat
Na vier weken werd bekeken hoe de lichaamssamenstelling van alle deelnemers was veranderd. Daarbij bleek dat diegenen die amandelen aten niet dikker waren geworden. Dit is opvallend, doordat zij wel dagelijks ongeveer 250 calorieën meer binnen kregen. Dit zou in vier weken moeten hebben geleid tot één extra kilo vet. De amandelen zorgden er echter ook voor dat de proefpersonen in die groepen minder trek hadden. Daardoor aten ze dus niet meer calorieën dan de controlegroep.

Dit onderzoek zegt op sommige punten niet veel. Het betrof een kleine groep proefpersonen en de resultaten zijn soms tegenstrijdig. Zo nam het gewicht in de controlegroep en de groep die de amandelen als ochtendsnack at, niet toe. De proefpersonen die de amandelen bij het ontbijt, lunch of als middagsnack namen bleken na vier weken wel te zijn aangekomen.

Het vetpercentage nam echter in alle groepen af. In één groep bleef het vetpercentage gelijk. De algemene conclusie kan dus wel luiden dat amandelen zorgen voor een afname van het percentage lichaamsvet. De vetvrije massa bleef in één groep gelijk en nam in de andere groepen toe. We kunnen dus wel stellen dat het eten van amandelen als ochtendsnack het minst positieve effect heeft.