Van amandelen krijg je geen overgewicht!

AmandelenNoten bevatten veel calorieën. 100 gram noten bevatten al snel tussen de 500 en 700 calorieën. Je zou dus denken dat je er niet te veel van moet eten tijdens het afvallen. Toch heeft onderzoek al meerdere malen uitgewezen dat noten juist een grote hulp zijn tijdens het afvallen! Wie regelmatig noten eet heeft een slankere taille en verliest gemakkelijker gewicht!

Tijdens het onderzoek aten de proefpersonen elke dag 340 calorieën aan amandelen. Ongeveer gelijk aan een luxe koek. Het andere deel van de proefpersonen at geen amandelen. Verder waren er geen calorierestricties. Na 10 weken bleek dat de proefpersonen die amandelen aten, 100 gram waren afgevallen. De groep die geen amandelen at was 100 gram aangekomen. Geen significant verschil tussen beide groepen. Ook de veranderingen in het vetpercentage van beide groepen was niet significant hoog. Ook niet bij de groep die dagelijks amandelen at.

Oorzaak van de positieve effecten op het gewichtsverlies zijn volgens de onderzoekers het hoge eiwit- en vezelgehalte van amandelen. Daardoor zouden de proefpersonen minder honger hebben en automatisch minder eten. Uit dit onderzoek kunnen we dus concluderen dat het eten van amandelen niet per definitie leidt tot een toename in het gewicht doordat amandelen meer calorieën bevatten.

Onderzoek heeft ook al uitgewezen dat de olie uit amandelen helpt bij een insuline resistentie. We spreken van insuline resistentie wanneer lichaamscellen ongevoelig zijn geworden voor de werking van insuline. Daardoor verbranden de lichaamscellen minder suiker en zul je dus gemakkelijker aankomen. Amandelolie onderdrukt een enzym dat leidt tot insuline resistentie.