Er bestaan wel 40 verschillende soorten peren. Afkomstig uit Noord-Afrika, Azië en Europa. De meest bekende zijn waarschijnlijk de Conference en Doyenné du Comice. Gieser Wildeman is de in Nederland meest geteelde stoofpeer. Ze worden vaak gegeten in de herfst- en wintermaanden en zijn lekker als tussendoortje zoals bijna elke soort fruit. Ze zijn echter het hele jaar beschikbaar. Daarnaast worden ze vaak gegeten als dessert bij het avondeten als stoofperen. Ze zijn zowel vers als gekookt of gebakken erg lekker. Grofweg bestaan er twee soorten peren, handperen en stoofperen.
Vezels
Peren zijn familie van appels en bevatten relatief veel vezels. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze een beschermende werking hebben tegen darm- en borstkanker. Daarnaast helpen de vezels uiteraard bij het verliezen van gewicht. Een peer levert ongeschild meer dan 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels. Dat is erg veel voor een fruitsoort. Ze passen dus prima in een dieet en zullen bijdragen aan het afvallen.
Het is overigens zeer aangeraden om de peer met schil te eten. Juist in de schil zitten veel vitaminen en mineralen. Bovendien bevinden de vezels zich ook met name in de schil.
Voedingswaarde
100 gram peer met schil bevat zo’n 55 calorieën. 12,8 gram koolhydraten, 0,47 gram eiwit en 0,29 gram vet. De peer bestaat voor 83% uit water.
Peren bevatten verder per 100 gram 126 mg kalium, 10 mg magnesium, 8 mg calcium, 0,26 mg ijzer, 4,6 mg vitamine C, 0,032 mg caroteen, 0,033 mg vitamine B1 en 0,038 mg vitamine B2. Ook qua vitaminen en mineralen zijn peren dus rijk vertegenwoordigd.
Bewaren
Peren kun je in elke supermarkt kopen en zijn ongeveer een week lang te bewaren op een koele plaats. Ze zijn rijp wanneer ze een zoete geur verspreiden en je het vruchtvlees kunt indrukken. Wanneer je de peren in de koelkast bewaard blijven ze tot wel 3 weken goed.