Melatonine is een antioxidant met veel voordelen. Veel mensen weten dat melatonine een goede nachtrust bevordert. Maar daarnaast heeft het ook nog vele andere gezondheidsvoordelen. Zo is er een relatie tussen melatonine en kanker.
Wat is melatonine?
Melatonine is een lichaamseigen hormoon. Dat wil zeggen dat je lichaam het zelf kan aanmaken en dit ook continue doet. Het wordt aangemaakt door de pijnappelklier in de hersenen. Dit gebeurt vooral in een donker omgeving, dus tijdens de nachtrust. Licht heeft een negatieve invloed op de aanmaak van melatonine.
Nachtrust
Bij slaapstoornissen of wanneer het moeilijk lukt om in te slapen wordt melatonine vaak voorgeschreven door de arts. Het is tevens het ideale medicijn om een jetlag te voorkomen.
Gezondheidsvoordelen
Melatonine ondersteunt het immuunsysteem en helpt de hart- en de bloedvaten gezond te houden. Daarnaast kan het ook een middel zijn dat overgangsklachten vermindert. Het gaat bovendien het verouderingsproces tegen.
Borstkanker
Onderzoek onder verpleegsters die vaak nachtdienst hebben heeft aangetoond dat zij een hoger risico lopen op borstkanker. Wetenschappers stellen dat dit komt doordat zij minder melatonine aanmaken omdat zij gedurende de nacht niet slapen. Deze relatie is overigens bij meerdere soorten kanker aangetoond.
Waar melatonine kopen?
Bij de drogist kun u melatonine kopen. Dit zijn vaak echter hele kleine hoeveelheden. Vaak maar 0,2 of 0,5 mg per pil. Dit kan helpen bij een slechte nachtrust. Wanneer dit echter niet helpt is het zeer verstandig om naar de huisarts te gaan. Melatonine in hogere hoeveelheden is op recept verkrijgbaar.
Heeft melatonine bijwerkingen?
Melatonine heeft veel minder bijwerkingen dan andere geneesmiddelen die de nachtrust moeten bevorderen. Sommigen zeggen dat bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, buikpijn, nachtzweten, jeuk en in zeldzame gevallen pijn op de borst of depressie. Bijwerkingen zijn echter zeldzaam bij melatonine.
Ander groot voordeel is dat je niet verslaafd kan raken aan melatonine zoals dat bij andere slaapmedicatie wel kan.