Welke soorten vitamine B zijn er?

Vitamine B is een naam die wordt gebruikt voor veel verschillende vitamines. De meest bekende is waarschijnlijk vitamine B12. Er zijn echter acht verschillende B-vitamines, allen in water oplosbaar. Vitamine B is uitermate belangrijk voor een goede werking van het metabolisme. Lees hier welke soorten vitamine B er bestaan en waarvoor ze essentieel zijn voor het menselijk lichaam.

Vitamine B1
Vitamine B1 is de stof Thiamine. Deze stof is essentieel voor de werking van de koolhydraatstofwisseling en de energieproductie voor het lichaam. Ze helpen bij het verbruik van vet en koolhydraten. Het is belangrijk voor een goede gezondheid van hersenen en spieren. Daarnaast speelt thiamine ook nog een rol bij de geleiding van zenuwimpulsen.

Voor de omzetten van thiamine in het werkzame co-enzym is magnesium nodig. Het is dus van belang dat je ook voldoende magnesium neemt wanneer je een tekort hebt aan vitamine B1.

Vitamine B2
Vitamine B2, ofwel riboflavine heeft het e-nummer e101. Ook deze vitamine speelt een belangrijke rol in het metabolisme. Het zorgt voor de omzetting van vetten, zetmeel en eiwitten in energie. Ook voor de werking van de schildklier is vitamine B2 noodzakelijk. Daarnaast is het ook belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, antilichamen en een goede ademhaling. Verder zijn een mooie huid, gezonde nagels en gezonde haren een gevolg van voldoende vitamine B2.

Vitamine B3
Vitamine B3 is nicotinezuur. Zonder deze vitamine is er geen metabolisme. Het lichaam kan dan koolhydraten, eiwitten en vetten niet omzetten in energie. Het staat ook wel bekend onder het e-nummer e375 of de naam niacine.

Vitamine B5
Pantotheenzuur is zeer belangrijk in het metabolisme bij koolhydraten en vetten. Bijzonder aan deze vitamine is dat deze in bijna alle voedingsmiddelen voor komt. Vitamine B5 is verder van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en de vorming van verschillende hormonen.

Vitamine B6
De vitamine B6 (pyridoxine), bestaat uit zeven verbindingen. Het is met name belangrijk voor een goede weerstand en een gezonde spijsvertering. Ook speelt het een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het metabolisme van de mens.

Vitamine B8
Vitamine B8 staat ook bekend als vitamine H en biotine. Het is een vitamine die van belang is bij de opname van vitamine C. Verder speelt ook vitamine B8 een belangrijke rol in de stofwisseling. Het zorgt voor de productie van vetzuren en speelt een rol bij de suikerstofwisseling en de vetstofwisseling.

Biotine versnelt het groeiproces van haar, haar, nagels, zenuwen en beenmerg. Daarnaast het het tevens een herstellende werking.

Vitamine B11
Vitamine B11 is veel bekender onder de naam foliumzuur. Dit is een zeer belangrijke vitamine voor de mens. De vitamine zorgt voor de afbraak van eiwitten en speelt een belangrijke rol bij de rode bloedcellen.

Voor zwangere vrouwen is foliumzuur extra belangrijk. Het zorgt voor een goede ontwikkeling van hersenen en ruggenmerg bij de foetus. Daarnaast speelt foliumzuur een grote rol bij celdeling en dus bij groei. Heel belangrijk voor de groei van de foetus.

Vitamine B12
Vitamine B12, ofwel cobalamine, bestaat uit veel verschillende verbinden. Het kan bloedarmoede voorkomen. Het is van groot belang bij de aanmaak van rode bloedcellen. Ook is het van belang voor een goede werking van het zenuwstelsel. De vitamine is alleen te vinden in dierlijke producten. Mensen met een vegetarisch of veganistisch eetpatroon lopen daardoor een grotere kans op een tekort.