Is azijn een wondermiddel?

Azijn is een goedkoop middel. Aan azijn worden heel veel goede eigenschappen toegeschreven. Azijn is goed voor de huid, azijn helpt bij het afvallen, azijn gaat voetschimmel en schimmelnagels tegen, enzovoort. Maar is dit ook echt zo? Wat zijn de gezondheidsvoordelen van azijn?

Wat is azijn?
Er zijn veel verschillenden soorten azijn. Wijnazijn, appelazijn, vruchtenazijn. De meest bekende azijn is de witte tafelazijn welke er uit ziet als water. Azijn ontstaan doordat gegiste levensmiddelen (zoals wijn of appels) in aanraking komen met de juiste bacteriën. Er is dan sprake van verzuring. Azijn heeft dan ook een sterke zure geur. Vanwege de vele zuren zal de azijn niet bederven.

Genezende werking van azijn
Doordat azijn een ontzettend hoge zuurgraad heeft, heeft het een genezende werking. Azijn verlicht pijn, jeuk, en uitslag bij brandnetelwonden, insectenbeten en kwallenbeten.

Azijn helpt verder tegen hoofdluis (in combinatie met groene zeep) en het bestrijdt voetschimmel. Een voetenbad met een kopje azijn gedurende drie tot vijf dagen doet wonderen. Zelfs de meest hardnekkige voetschimmel verdwijnt.

Ook kalknagels kunnen met azijn worden behandeld. De behandeling van kalknagels kan echter wel een langere periode in beslag nemen. Dat komt doordat het deel van de nagel dat beschimmeld is, zal moeten uitgroeien. Door het gebruik van azijn groeit de nieuwe nagel zonder schimmel terug.

Azijn helpt bij het afvallen
Azijn heeft een stimulerend effect op het metabolisme. Door een efficiëntere stofwisseling doet het de drang naar zoetigheid afnemen. In sommige onderzoeken wordt beweerd dat het dagelijks nuttigen van azijn kan leiden tot een gewichtsverlies van 10% van het totale gewicht. Echt harde bewijzen zijn hier echter niet voor gevonden. Toch zijn er ook veel afslanksupplementen op basis van azijn.

Azijn in de voeding
Azijn is een goed conserveermiddel voor producten zoals augurken. Daarnaast kan het in dressings voor bij salades worden verwerkt. Ook een lekkere snack met azijn zijn kikkererwten.

Huishoudelijk
Azijn is ook een goed schoonmaakmiddel. Er zijn veel voordelen ten opzichte van andere schoonmaakmiddelen. Zo is het niet giftig, zacht voor de handen, het laat geen strepen na, het is milieuvriendelijk en bovendien goedkoop. Onverdunde azijn doet het prima op vetvlekken. Ook de oven reinig je gemakkelijk met azijn. Net als alles waar kalk zich heeft bevestigd. Azijn is een prima ontkalker. Ook voor bijvoorbeeld het koffiezetapparaat.

Een andere handige eigenschap van azijn is dat het een uitstekend middel is bij het bestrijden van onkruid.

Pas op!
Azijn heeft een zeer destructieve werking op het gebit. Wil je dagelijks zorgen dat je een portie azijn binnen krijgt vanwege de gezondheidsvoordelen? Dan kan je dit beter doen in de vorm van een supplement.