Het effect van suiker op je gezondheid

Suiker is tegenwoordig bijna niet meer te vermijden. Zelfs in een normaal brood zit suiker. Maar wat is het effect van (te veel) suiker eigenlijk op onze gezondheid? Wat zijn de risico’s van een overmatige suikerconsumptie?

Tandbederf
Suiker is erg schadelijk voor je gebit. Het is daarom raadzaam om niet te veel suikers te eten. Daarbij is het vooral van belang om niet de hele dag door te snoepen. Voor je gebit is het beter om alle suiker in één keer te eten.

Na het eten van suiker kun je het beste je mond spoelen met water of een spoelmiddel. Poets in elk geval niet je tanden, dit heeft een nog nadeliger effect. Je poetst de zuren dan als het ware in je tanden waardoor je glazuur snel zal verdwijnen.

Overgewicht
Suiker heeft een groot effect op de bloedsuikerspiegel. Deze zal zeer snel stijgen, om vervolgens weer snel te dalen. Gevolg is dat je snel weer honger hebt en meer zult eten. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel waarin je eigenlijk continue honger hebt behalve wanneer je net suiker hebt gegeten. Doordat suiker wel veel calorieën bevat kom je gemakkelijk aan en zal dit leiden tot overgewicht.

Overigens zorgt suiker natuurlijk niet per definitie voor overgewicht. De grote inname van calorieën doet dat wel. En doordat je na het eten van suiker zo snel weer honger hebt krijg je ook veel meer calorieën op een dag binnen. Het gevolg is dan natuurlijk overgewicht.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om gezonde voeding te eten. Producten die zorgen voor een lang en verzadigd gevoel zijn producten met veel vezels en eiwitten.

Hyperactiviteit en suikerdip
Door veel mensen wordt een gevoel van vermoeidheid en hyperactiviteit na het eten van suiker geconstateerd. Op internet kom je heel veel verhalen tegen van mensen met ADHD die zijn gestopt met suiker eten waarna ze minder last hadden van hun ADHD. Ook zijn er veel mensen die vaak erg moe waren en zeggen dat zij, sinds ze zijn gestopt met het eten van suiker, niet meer moe zijn. Voor deze beweringen is geen hard wetenschappelijk bewijs. Het enige logische wat je kunt doen is kijken of dit voor jou ook zo’n zelfde werking heeft. Ben je vaak erg moe? Schrap dan gedurende een periode suiker uit je menu en kijk of je je beter voelt! Niet geschoten is altijd mis.

Let op!
Het lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke suikers en geraffineerde suikers. Natuurlijk suikers, zoals aanwezig in fruit, eet je in combinatie met andere voedingsstoffen. De vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten maken dat deze producten wel gezond zijn. Geraffineerde suiker vind je eigenlijk alleen in ongezonde voeding zoals koek en snoep. Deze producten hebben alleen een hoge calorische waarde zonder dat ze werkelijk voedingsstoffen leveren.

Maar in de praktijk komt het er dus op neer dat je zeker ook niet te veel fruitsuiker moet eten.