Wanneer is een product suikerarm of suikervrij?

De focus ligt steeds vaker op onze voeding. Veel mensen proberen bijvoorbeeld om geraffineerde suikers te vermijden. Maar wat betekent het eigenlijk wanneer er op de verpakking staat dat iets suikerarm of suikervrij is? En wat betekent het veel gehoord ‘geen toegevoegde suikers’? Het is belangrijk om te weten dat alle drie deze termen niet inhouden dat er geen suiker in het product zit. Zelfs de term ‘suikervrij’ is niet altijd waar. De begrippen zeggen wel iets over het suikergehalte in producten. Lees het hier!

Suikerarm
Een product mag suikerarm worden genoemd indien er minder dan 5 gram suiker per 100 gram in zit. Ook is een product suikerarm indien er minder dan 2,5 gram suiker op 100 milliliter in zit.

Suikervrij
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor suikervrije voeding. Maar wanneer er op een product staat dat dit suikervrij is, hoeft dit nog niet altijd het geval te zijn. Het betekent dat het suikergehalte van het product maximaal 0,5 gram per 100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter is. Stel, je drinkt 4 glazen suikervrije frisdrank, dan kan het dus heel goed dat je zomaar 5 gram suiker binnen hebt gekregen!

Geen toegevoegde suikers
Juist omdat steeds meer mensen zich bewust worden van de negatieve gevolgen van suiker en daardoor letten op hun suikerinname hebben producenten de term ‘zonder toegevoegde suikers’ uitgevonden. Ga maar eens naar de supermarkt en kijk op hoeveel producten deze leus is te vinden. Dit betekent eigenlijk alleen dat er door de producent geen suiker of zoetstof aan is toegevoegd. Het zegt niets over de hoeveelheid suiker in het product.

De producent moet op de verpakking wel vermelden dat het product van in nature aanwezige suikers bevat. Maar zodra je de term op de verpakking ziet staan, kijk dan altijd even naar de voedingswaarde!

Conclusie
Wanneer je echt suikervrij wilt eten, let dan niet op de termen op verpakkingen maar bekijk zelf de voedingswaarde. Vooral wanneer iets geen toegevoegde suikers bevat is dit erg belangrijk! Denk bijvoorbeeld maar eens aan fruitsappen. Deze bevatten geen toegevoegde suikers maar leveren per glas van 250 milliliter wel 25 gram suiker. Natuurlijk suikers, maar net zo goed suikers! Let dus goed op!