Alternatieven voor tarwe

Of tarwe nu wel of niet oorzaak is van vele klachten, het is altijd fijn om te weten wat de alternatieven zijn. Daarom vind je in dit artikel een lijst met alternatieven. Daarmee kun je vaak dezelfde producten maken als met tarwe. Wat zijn de alternatieven van tarwe?

Speltbrood
Spelt is één van de meest eiwitrijke graansoorten. Spelt bevat maar liefst 10 tot 25 % meer eiwit dan tarwe. Ideaal voor mensen die op dieet zijn. Daarnaast bevat spelt ook nog eens veel meer vitaminen dan tarwe. Zo bevat het bevat veel vitamine B, onder andere foliumzuur en nicotinezuur. Daarnaast is spelt ook nog rijk aan vitamine E en bevat het de mineralen ijzer, kalium, magnesium en fosfor. Tevens bevat spelt maar liefst 8,8 gram vezels per 100 gram. Dit draagt bij aan een gezonde werking van de darmen en een goede stoelgang.

Roggebrood
Roggebrood bevat veel vezels en heeft een lage glycemische index van 40 waardoor het een ideaal brood is tijdens een dieet. Het bevat veel minder koolhydraten dan ander brood. Bij veel mensen is roggebrood nog onbekend of wordt liever gekozen voor gewoon brood. Toch is het een uitermate gezond voedingsmiddel die bovendien helpt bij het verliezen van gewicht. Roggebrood bevat erg veel vezels per snee, meer dan welk ander brood dan ook.

Doordat roggebrood op een lage temperatuur van 100 tot 120 graden gebakken wordt bevat het niet de kankerverwekkende stof acrylamide.

Amandel
Amandelmeel, te koop bij de natuurwinkel, is een gezonde vervanging van wit meel waarmee je je eigen brood en koekjes kunt maken.

Kokosmeel
Kokosmeel wordt gemaakt van gedroogd kokosvruchtvlees. Deze meel is rijk aan eiwit, gezonde onverzadigde vetzuren en voedingsvezels. Ook dit is een gezonde vervanging van wit meel waarmee je lekker brood en koekjes kunt bakken.

Zaden
Naast vele meelsoorten kun je voor tarwe ook verschillende zaden gebruiken. Voorbeelden zijn lijnzaad en sesamzaad. Beiden zijn extreem gezond en hebben positieve effecten op de gezondheid.

Boekweit
Boekweit is geen graan, maar een plant. Wel kan deze prima als vervanging dienen van graan. Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Rijst
Rijst is een perfect tarwevrij alternatief voor veel mensen. In de oosterse keuken wordt het gegeten zoals wij brood eten. Het is geschikt als ontbijt, lunch en als diner. Bovendien is het ook nog eens gezond. De meest gezonde rijst is zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst is veel gezonder dan witte rijst doordat in het vliesje rondom de rijst juist veel voedingsstoffen zitten.

Amaranth
Amaranth is rijk aan vitamine B, vitamine E en mineralen zoals magnesium, fosfor, kalium en zink. Het is geen graan maar een plant. Amaranth is zowel goed te gebruiken als vervanging van aardappelen of rijst. Maar kan ook goed worden gebruikt als meel voor het bakken van verschillende producten.

Quinoa
Quinoa wordt vooral veel gegeten in de Marokkaanse keuken. Quinoa behoort officieel niet tot de graansoorten, maar is wel een zeer goede vervanging van granen. Het is één van de meest eiwitrijke vervangers. Quinoa bestaat voor meer dan 16% uit eiwit!

Gierst
Gierst wordt ook wel millet genoemd. Gierst behoort tot de granenfamilie en is glutenvrij. Het bestaat voor 60 tot 80 % uit koolhydraten, 6 tot 20 % uit eiwit met belangrijke aminozuren en voor 1 tot 6 % uit vet. Ook gierst kan net zoals rijst worden gegeten. Daarnaast kan het worden gebruikt in de vorm van griesmeel en kan je er bijvoorbeeld popcorn van maken!

Teff
Teff is een grassoort dat het meeste lijkt op tarwekorrels. Voordeel van Teff is dat de korrels zo klein zijn, dat deze nooit kunnen worden gepeld. Daardoor zijn de korrels dus altijd volkoren! Teff bevat verder veel gezonde complexe langzame koolhydraten en veel calcium. De hoge hoeveelheid calcium is bijzonder voor een graan. Daardoor is teff ook nog eens een goede vervanging van vlees voor mensen met een vegetarisch of veganistisch eetpatroon. Teffmeel kan op dezelfde manier verwerkt worden als tarwemeel.