Speltbrood is bezig met een opmars. Tegenwoordig hoef je niet meer naar de natuurwinkel voor een speltbrood, de betere supermarkt heeft het ook in de schappen liggen. En ook bij de meeste bakkers is speltbrood verkrijgbaar. Ideaal voor mensen die niet goed tegen tarwe kunnen, maar ook ideaal voor mensen die gewicht proberen te verliezen. Speltbrood heeft namelijk heel wat voordelen tegenover welk ander brood dan ook. Het is gezonder dan volkorenbrood.
Voedingswaarde
In tegenstelling tot tarwe bevinden de voedingsstoffen in spelt zich ook in het meellichaam en niet alleen in de kiem en zemel. Hierdoor blijven de voedingsstoffen bij de verwerking van spelt behouden terwijl deze voedingsstoffen verloren gaan bij tarwe. Bovendien wordt spelt door de hoge water oplosbaarheid makkelijker opgenomen door het lichaam waardoor er geen voedingsstoffen verloren gaan.
Spelt is één van de meest eiwitrijke graansoorten. Spelt bevat maar liefst 10 tot 25 % meer eiwit dan tarwe. Ideaal voor mensen die op dieet zijn. Daarnaast bevat spelt ook nog eens veel meer vitaminen dan tarwe. Zo bevat het bevat veel vitamine B, onder andere foliumzuur en nicotinezuur. Daarnaast is spelt ook nog rijk aan vitamine E en bevat het de mineralen ijzer, kalium, magnesium en fosfor. Tevens bevat spelt maar liefst 8,8 gram vezels per 100 gram. Dit draagt bij aan een gezonde werking van de darmen en een goede stoelgang.
100 gram spelt bevat ongeveer 350 calorieën. Dat is iets meer dan tarwe maar de gezondheidsvoordelen wegen daar ruim tegenop. Bovendien eet men zeer waarschijnlijk minder speltbrood door een snellere verzadiging.
Speltbrood en dieet
Door het hoge eiwitgehalte ben je sneller verzadigd en eet je dus uiteindelijk minder. Wanneer je normaal gesproken bij de lunch 3 of 4 boterhammen consumeert kan het goed zijn dat je al vol zit na 2 speltboterhammen. De boterhammen zijn kleiner dan tarweboterhammen maar toch zit je veel sneller vol. Bijkomend voordeel daarvan is ook nog dat er minder beleg nodig is. En juist gezond beleg is belangrijk bij een dieet.
Insulinelevel
Een ander groot voordeel van spelt is dat het een lage gi-waarde heeft. Tarwe bevat een eiwitsubstantie, genaamd lecithine, dat het effect van insuline nabootst en zo diabetes en overgewicht veroorzaakt. Spelt bevat deze specifieke lecithine niet. Spelt bevat dus de zogenaamde langzame koolhydraten waardoor de bloedsuikerspiegel slechts in beperkte mate stijgt en de voedingsstoffen geleidelijk worden opgenomen door het lichaam. Honger heeft u dus veel minder snel na het eten van een speltboterham in vergelijking met het eten van een tarweboterham.
Andere speltproducten
Bij de natuurwinkel zijn vele andere speltproducten te koop. Er zijn naast speltbrood bijvoorbeeld ook speltpasta en verschillende soorten koekjes van speltmeel. Uitermate geschikt voor de mensen die op dieet zijn vanwege de goede invloed op het insuline niveau en de bloedsuikerspiegel.
Helemaal ideaal is het wanneer voortaan alle meel en bloem wordt vervangen voor speltmeel. Zo kunt u bijvoorbeeld thuis zelf pannenkoeken, pizza’s en koekjes bakken van het gezonde speltmeel. In een dieet hoeft zo zeker niet alles te worden ontzegd. Er mag best af en toe eens gezondigd worden. En hoe kan men beter zondigen dan met een lekkere gezonde variant? Er zijn vele recepten online te vinden.
Let op
Wanneer de overstap naar spelt is gemaakt moet wel worden opgelet bij het aanschaffen van een speltbrood. Vaak is de spelt gemengd met tarwe of een andere graansoort waardoor niet het gewenste gezonde effect wordt bereikt. Vraag daarom altijd even na bij de supermarkt of de bakker of er ook tarwe in is verwerkt, dat is namelijk niet de bedoeling. Een brood waar spelt in is verwerkt is natuurlijk al een stuk gezonder maar een echt speltbrood verdiend toch de voorkeur. Het is misschien even zoeken maar een echt speltbrood is zeker de moeite waard. Op termijn zullen er vele gezondheidsvoordelen optreden.