Muesli, gezond of ongezond?

Muesli is een ideale vervanging voor wie eens wat anders wil eten dan brood voor het ontbijt of de lunch. Het zit vol granen, vruchten en noten en zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Ook heeft muesli een lage gi-waarde. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel slechts in beperkte mate en worden de voedingsstoffen geleidelijk opgenomen door het lichaam. De vele eiwitten, mede door de combinatie van yoghurt met muesli helpen bij het afvallen. Een goed begin van de dag dus. Muesli bevat, afhankelijk van de variant, ongeveer 350 tot 450 calorieën per 100 gram. Een normale portie ligt rond de 50 gram.

Suiker
In de meeste varianten van muesli die men in de supermarkt kan vinden is suiker toegevoegd. Dit maakt de muesli een stuk ongezonder en heeft ook niet het positieve effect van een laag insulineniveau en dus een lang verzadigd gevoel. Ook bestaan er heel veel ontbijtproducten die absoluut niet onder de categorie muesli te scharen zijn. Denk daarbij aan cornflakes, ontbijtproducten met chocolade, of honey pops. Het beste is om de muesli zo puur mogelijk te kopen zonder toevoegingen en conserveringsmiddelen. Helemaal ideaal is het wanneer u de muesli zelf maakt. Dan weet u precies wat er in zit en eet u gegarandeerd een gezond product. Bovendien kost het weinig tijd.

Recept muesli
Een voorbeeld recept voor muesli is het fijnmaken en mengen van de volgende ingrediënten: 200 gram havermout, 80 gram walnoten, 60 gram cashewnoten, 40 gram amandelen, 30 gram sesamzaad, 30 gram lijnzaad, 25 gram zonnebloempitten, 200 gram rozijnen en 150 gram gedroogde abrikozen. U kunt eigenlijk alle soorten noten gebruiken in kleine of grotere hoeveelheden, afhankelijk van wat u zelf het lekkerst vindt.

Verschil cruesli en muesli
Het is voor iedereen duidelijk dat cruesli veel krokanter is dan muesli. Er bestaat ook krokante muesli, waarbij meestal rietsuiker of honing is gebruikt om een krokant laagje te krijgen. Cruesli bevat dezelfde ingrediënten als muesli, het wordt echter besprenkeld met een siroop van water, suiker, kokosnootolie en honing waarna het afgebakken wordt in de oven. Hierdoor ontstaat een veel krokanter product, welke door veel mensen lekkerder wordt gevonden dan muesli. Cruesli bevat echter meer calorieën en vet door de bereiding. Het beste is om voor pure muesli te kiezen.

Vezels
De vezels in muesli maken het tot een ideaal product. Het is bekend dat de gemiddelde Nederlander veel te weinig vezels binnen krijgt. Hierdoor hebben veel mensen last van stoelgangproblemen. Muesli kan bijdragen aan de totale hoeveelheid vezels. Mede door de toevoeging van gedroogde vruchten en noten bevat muesli veel vezels.

Gecombineerd met Griekse yoghurt is muesli heerlijk, maar ook met magere yoghurt, voor degenen die op dieet zijn, is het heerlijk om te eten. Tevens zijn er vele recepten om bijvoorbeeld koekjes van muesli te maken.