Is diepvries- of blikgroente gezond?

De meeste mensen halen de norm van 200 gram groente per dag niet. Mensen gebruiken vaak het excuus dat ze te druk zijn om dagelijks verse groenten te verwerken in de maaltijden. Te druk om naar de winkel te gaan en te druk om de maaltijd zelf te bereiden. Diepvries- en blikgroente hebben door de tijd heen een slechte naam gekregen. Veel mensen denken dat wanneer ze de verse groenten niet kunnen verwerken in het eten, ze maar beter helemaal geen groenten kunnen consumeren. In diepvriesgroente zouden toch geen vitaminen en voedingsstoffen zitten die in de verse groenten wel zitten. Er is slecht nieuws voor mensen die hun luiheid vaak gebruiken als een excuus om ongezond te eten, diepvries- en blikgroenten zijn namelijk wel degelijk gezond!

Verlies van voedingsstoffen door verwerking
Het is absoluut waar dat er tijdens het proces van blancheren, inblikken, invriezen en ontdooien voedingsstoffen verloren gaan. Dit is echter een erg slecht excuus om geen gebruik te maken van diepvries- en blikgroenten. Verse groente verliest namelijk tijdens het vervoeren, en gedurende de tijd dat het in de supermarkt of koelkast ligt dagelijks veel voedingsstoffen terwijl de diepvries- en blikgroente zo is verwerkt dat er geen voedingsstoffen meer verloren gaan wanneer het verwerkingsproces eenmaal is afgerond. Bovendien wordt de tijd tussen het oogsten en invriezen van groenten juist zo kort mogelijk gehouden voor het behoud van de voedingsstoffen. Op veel verpakkingen van diepvriesgroente staat bijvoorbeeld dat het binnen een bepaald aantaal uur na de oogst al is ingevroren.

Is diepvriesgroente gezonder dan blikgroente?
Diepvriesgroente is gezonder dan blikgroente omdat er bij blikgroente vaak conserveringsmiddelen zijn toegevoegd om ervoor te zorgen dat de groente lang bewaard kan worden. Waar bij de diepvriesgroente vaak niets wordt toegevoegd bij het invriezen bevatten blikgroente vaak al veel zout om ervoor te zorgen dat de groente lang houdbaar is.

Geen excuus meer
Er is nu dus geen excuus meer om niet aan de 200 gram groente per dag te komen. U kunt gerust een voorraad groente aanleggen in zowel de vriezer als de voorraadkast zodat u op elk moment gemakkelijk groente kunt verwerken in de maaltijden. De diepvriesgroente hoeft voor gebruik niet te worden ontdooid en de blikgroente hoeft slechts te worden opgewarmd voordat het gegeten kan worden. Er zijn ook voldoende roerbakschotels waarbij de verschillende soorten groenten al samen zijn ingevroren. Ook is elke groente natuurlijk apart in de diepvries te verkrijgen.

Let op
Het gaat wel om pure groente en dus niet de bewerkte groentegerechten die in de supermarkt te vinden zijn. Deze bevatten vaak veel vet, zout en suikers en zijn daardoor veel minder gezond dan wanneer er diepvriesgroente wordt gebruikt. Vaak is er ook een calorierijke saus aan toegevoegd. Bij veel blikgroente is ook een hoeveelheid suiker toegevoegd om de groente langer houdbaar te houden. Het is uiteraard beter om voor de variant zonder suiker te kiezen.