Sporten, maar toch niet afvallen?

Niets is zo frustrerend als het aankomen of gelijk blijven van het gewicht wanneer je hard je best doet om af te vallen. Zeker wanneer je het idee hebt dat je er alles aan doet. Je eet netjes volgens een bepaald dieet en houd je ook nog eens netjes aan je sportschema. Een vaak gehoorde klacht van mensen die willen afvallen is dat zij veel sporten maar toch geen gewicht verliezen. Hier zijn meerdere redenen voor aan te wijzen.

1. Het kan zijn dat er nog steeds te veel calorieën worden genuttigd. Een veel voorkomend probleem is dat veel mensen na het sporten juist meer gaan eten omdat zij tenslotte hebben gesport en van mening zijn dat een extra koekje dus wel kan. Je kunt heel gemakkelijk je BMR berekenen zodat je precies weet hoeveel calorieën je moet eten om af te vallen.

2. Door veel te sporten kan het goed zijn dat er vetmassa omgezet wordt in spiermassa. Spiermassa weegt zwaarder dan vetmassa waardoor het getal op de weegschaal misschien kan stijgen. Daarom is het ook beter om je niet blind te staren op de weegschaal maar ook te kijken naar hoe de kleding zit. Een goed alternatief voor de weegschaal is het meten van de lichaamsomtrekken. Zo kun je duidelijk bijhouden of je centimeters verliest! Het kan ook zo zijn dat bijvoorbeeld de benen in centimeters toenemen door het vele sporten. Zo kun je er dus wel strakker uit zien terwijl je toch een grotere maat broek moet kopen. Houd in het achterhoofd dat het gaat om de gezondheid en niet om het getal op de weegschaal!

3. De aanhouder wint. Het kan zijn dat het getal op de weegschaal even stil staat. Spieren verbranden echter meer calorieën dan vet, dus na verloop van tijd zul je vanzelf weer gewicht verliezen. Het is de sleutel om niet je motivatie te verliezen en te vervallen in een vicieuze cirkel. Onthoud, wanneer er meer calorieën verbrand worden dan gegeten, kan het niet anders dan dat je uiteindelijk zult afvallen!