Amaranth is zeer gezond en ideaal bij elke maaltijd!

Amaranth is een zeer gezonde vervanging van graan. Vaak wordt gedacht dat amaranth een graan is, maar dit is een misverstand. Amaranth is het zaad van een plant. De voedingsstoffen in deze zaden zijn vergelijkbaar met de voedingsstoffen in brood, aardappelen, rijst, pasta, couscous en peulvruchten.

Voordelen van amaranth
1. Amaranth is glutenvrij en daardoor geschikt voor mensen met coeliakie.
2. De zaden zijn rijk aan plantaardige eiwitten.
3. Amaranth bevat veel vezels.
4. De zaden zijn een goede bron van vitamine B en vitamine E.
5. De mineralen calcium, fosfor, kalium, zink, magnesium en ijzer bevorderen de gezondheid.
6. Amaranth bevat heel veel calcium. Alleen teff bevat meer calcium dan amaranth.
7. De zaden bevatten lysine, een onmisbaar amino eiwit.
8. Amaranth bevat gezond koolhydraten en heeft een minder groot effect op de bloedsuikerspiegel dan granen.

Past amaranth in een dieet?
Vanwege de gezonde eigenschappen van amaranth en de grote hoeveelheid eiwit en vezels is amaranth ideaal voor een dieet. De koolhydraten in de zaden hebben bovendien een veel kleiner effect op de bloedsuikerspiegel dan granen waardoor ze nog eens extra bijdragen aan een vol gevoel.

Toepassingen van amaranth
Gepofte en geroosterde kan goed bij de hoofdmaaltijd worden gegeten als vervanging van rijst, pasta of aardappels. Daarnaast is amaranth ook te gebruiken als muesli. Ook kan van amaranth meel worden gemaakt om bijvoorbeeld brood of koekjes te bakken.

Voedingswaarde
Per 100 gram bevat amaranth 398 calorieën, 16 gram eiwit, 7,5 gram vet en 4 gram vezels.

Wist je dat
De ene soort amaranth is de andere soort niet! Er bestaan meer dan 70 verschillende soorten amaranth. De meeste soorten zijn eetbaar, maar er zijn ook soorten amaranth die niet eetbaar zijn. In de winkel vinden we meestal de Zuid-Amerikaanse amaranth, deze heeft een nootachtige smaak.

De betekenis van amaranth is onsterfelijk. De zaad heeft deze naam te danken aan het feit dat de plant niet direct afsterft zodra de zaden rijp zijn.

Heb jij weleens amaranth gegeten? En vond je het lekker? Heb je nog goede recepten met amaranth? Laat het dan weten in een reactie!