Word je dik van tarwe?

De laatste tijd wordt steeds vaker met de vinger naar graan gewezen wanneer het gaat om overgewicht en gezondheidsproblemen. Tarwe zou de oorzaak zijn van het groeiende aantal mensen met overgewicht. Wie af wil vallen moet alle producten met tarwe vermijden. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze alle koolhydraten vermijden. Er is veel te doen om gezonde en ongezonde koolhydraten. Maakt tarwe dik?

Insulinelevel en tarwe
Het is een feit dat tarwe een sterk effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Het insulinelevel stijgt snel waardoor je lichaam. Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose. Deze glucose is de brandstof voor onze lichaamscellen. De alvleesklier geeft het hormoon insuline af wanneer de glucose vanuit de darm wordt opgenomen in de bloedbaan. Insuline regelt de omzetting van glucose in glycogeen en zorgt er zo voor dat glucose door de lichaamscellen, zoals spier- en vetcellen wordt opgenomen. Als er teveel insuline wordt aangemaakt kunnen de lichaamscellen dit niet opnemen en gaat het lichaam over op het opslaan van vet. Insuline zorgt tegelijkertijd voor een verlaagde hoeveelheid van het hormoon glucagon. Dit hormoon geeft het signaal voor het terug omzetten van glycogeen in glucose waardoor het lichaam het signaal krijgt om het opgeslagen vet in het lichaam te verbranden. Het lichaam denkt tegelijkertijd dat er te weinig glucose is, door de lage bloedsuikerspiegel, en zal een hongersignaal afgeven aan de hersenen. Vaak vervalt men dan in een negatieve spiraal omdat men weer koolhydraten consumeert.

Op deze manier kan tarwe er dus zeker voor zorgen dat je dik wordt. Volkoren tarwe is altijd beter dan gewone tarwe. Dat komt doordat volkoren tarwe het insulineniveau minder doet stijgen. Het is dus mede afhankelijk van wat voor soort tarwe je eet.

Gluten intolerantie
Gluten intolerantie komt vaker voor dan gedacht. Vermoed je dat je glutenintolerantie hebt, dan is het het beste om naar de huisarts te gaan voor een test. Deze kan je vervolgens precies vertellen of je gluten, en dus tarwe, zou moeten vermijden.

Probeer het zelf!
Tarwevrij eten leidt volgens vele gezondheidswetenschappers tot het verliezen van gewicht, tot minder vermoeidheid en tot een verbetering van het algehele welzijn. Of dit ook werkelijk zo is, daar kom je maar op één manier achter, namelijk door te proberen om tarwevrij te eten gedurende een paar weken. Je kunt dan goed beoordelen of jij je beter voelt door het vermijden van tarwe.