Zijn koolhydraten ongezond?

Veel mensen denken dat koolhydraten ongezond zijn. Koolhydraten worden door het lichaam omgezet in glucose, ofwel suikers. Veel mensen denken dat suikers per definitie niet goed zijn. Gevolg hiervan is het uitbannen van producten als brood, rijst en pasta. Maar is dit wel terecht? Kunnen koolhydraten geen bijdrage leveren bij het verliezen van gewicht? zijn koolhydraten alleen maar slecht voor je? De opkomst van de koolhydraatarme diëten doet vermoeden van wel.

Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn de voornaamste energiebron van ons lichaam. De energie die een mens nodig heeft wordt voor het grootste gedeelte gehaald uit koolhydraten. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor zetmeel en voor suikers. Daarbij worden alle suikers bedoeld: lactose (melksuiker), fructose (vruchtensuiker) en saccharose (pure suiker). Elke gram koolhydraten bevat vier calorieën. Ter vergelijking, één gram vet levert negen calorieën en één gram eiwit levert vier calorieën.

Verschillende soorten koolhydraten
Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende soorten koolhydraten. Er zijn snelle en langzame koolhydraten. Ofwel simpele en complexe koolhydraten. Ook wordt het onderscheid aangegeven als gezonde en ongezonde koolhydraten.

Dit onderscheid is eigenlijk heel simpel. De snelle, simpele en ongezonde koolhydraten kunnen door het lichaam erg snel worden omgezet in glucose. Dit betekent dat je ook snel weer honger krijgt en deze energie ook sneller als vet kan worden opgeslagen. De langzame, complexe en gezonde koolhydraten worden door het lichaam niet snel omgezet in glucose. Dat betekent dat het effect op de bloedsuikerspiegel veel kleiner is, je krijgt minder snel weer honger en je lichaam heeft meer tijd om de koolhydraten te verbruiken. Daardoor worden deze minder snel omgezet in vet. Immers, wanneer ze door het lichaam worden gebruikt als energiebron, worden ze niet als vetopslag gebruikt.

Verteerbaar en niet verteerbaar
Het onderscheid wordt ook wel gemaakt tussen verteerbare en niet verteerbare koolhydraten. De verteerbare koolhydraten zijn bijvoorbeeld zetmeel en suiker. Deze koolhydraten kunnen door het lichaam worden omgezet in glucose en worden opgeslagen als vet. De onverteerbare koolhydraten zijn bijvoorbeeld vezels. Deze verlaten via de darmen het lichaam en worden niet opgeslagen als vet.

Zijn koolhydraten ongezond?
Te veel koolhydraten worden opgeslagen op het lichaam als vet. Daardoor is het niet gezond om te veel koolhydraten te eten. Dit is ook waar het Daarnaast kan een product met veel koolhydraten, ook veel vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen bevatten waardoor deze erg gezond is.

De gezonde koolhydraten zijn dus stukken gezonder dan de ongezonde koolhydraten. Het lichaam heeft langer de tijd de energie te verbruiken en daardoor worden deze gezonde koolhydraten veel minder snel opgeslagen als vet. Bijkomend voordeel is dus ook dat je minder snel weer honger krijgt.

Koolhydraten zijn dus niet per definitie ongezond. Wel als je er te veel van eet. Vooral bij snelle koolhydraten is dit al snel het geval. Eet dus gezonde koolhydraten!

Voeding met goede koolhydraten
Voeding met gezonde koolhydraten is voeding met langzame koolhydraten. Dit zie je onder andere aan de hoge hoeveelheid vezels in producten. Volkorenproducten en andere hele granen zoals rogge, boekweit, quinoa, haver en basmati rijst. Ook fruit en groente zijn voorbeelden van gezonde koolhydraatrijke voeding.

Voeding met slechte koolhydraten
De ongezonde koolhydraten vind je in voeding zoals frisdrank, koek, witte pasta, taart of snoep. Deze koolhydraten worden snel omgezet in suiker en opgeslagen als vet. Daardoor heb je snel weer honger en zul je aankomen.

Hoeveel koolhydraten heb je nodig per dag?
Er bestaan veel theorieën over hoeveel koolhydraten een persoon gemiddeld nodig heeft. Met name de laatste tijd zijn er veel koolhydraatarme en eiwitrijke diëten ontstaan. Wat is de juiste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten? Er wordt vaak geadviseerd dat de voeding voor 40 tot 70% uit koolhydraten moet bestaan. Voor een persoon met een energiebehoefte van 2000 calorieën per dag betekent dat dus dat hij of zij 200 tot 350 gram koolhydraten per dag zou moeten eten.