De zin en onzin van een sapkuur

Sapkuren zijn simpel. Gedurende een periode drink je alleen sappen. Het liefst verst geperst. De ingrediënten kunnen variëren van alle soorten fruit tot alle soorten groente. Bij sommige sapkuren mag je alleen fruit gebruiken, bij andere sapkuren mag je alleen groente gebruiken. Sommige sapkuren staan zowel alle soorten groente als fruit toe. Maar waarom zou je een sapkuur volgen? Heeft het nut?

Hoe lang duurt een sapkuur?
Een sapkuur kan zo lang duren als je zelf wilt. Over het algemeen wordt aangeraden om het zelfstandig niet langer dan een aantal dagen te doen. Een sapkuur bevat namelijk niet alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Onder begeleiding (bijvoorbeeld van de huisarts) kan een langere periode worden gevast. Vooral de eerste paar dagen kan je je slap en moe voelen.

In kuuroorden wordt vaak een sapkuur aangeboden in de vorm van een vakantie. Je gaat dan bijvoorbeeld één of twee weken naar het buitenland en volgt een sapkuur met een mild sportprogramma. Dit voegt eigenlijk, naast rust en de mogelijkheid om te ontstressen, niet zoveel toe aan een sapkuur.

Sapkuur en ontgiften
Veel sapkuren worden aangeraden met het oog op ontgiften. Dit is echter wetenschappelijk niet onderbouwd. Ook worden de darmen of andere organen niet gereinigd door een sapkuur. Wel geldt dat je lichaam er baat bij heeft wanneer er gezonde voeding wordt gegeten. Hiervoor hoef je echter geen sapkuur te volgen. Een gezond eetpatroon met veel groente, fruit en volkorenproducten werkt net zo goed!

Sapkuren en afvallen
Sapkuren zijn beslist effectief wanneer het gaat om het verliezen van gewicht. Doordat je niet eet, zul je automatisch veel gewicht verliezen. Voor een deel gaat dat om vocht, zonder voeding in je lichaam houd je namelijk ook minder vocht vast. Voor een ander deel is het beslist verlies van vet. Dat komt doordat je bij de sapkuren doorgaans veel minder calorieën binnen krijgt dan je nodig hebt. 2000 calorieën aan sapjes zijn namelijk wel heel veel sapjes. Doorgaans zul je tijdens een vastenkuur ongeveer 500 tot 1000 calorieën per dag binnen krijgen. Dat betekent dat je meer dan 1 kilo vet per week zult verliezen.

Bij sapkuren is er verder wel het risico op de afbraak van spierweefsel. Dit is niet bevorderlijk voor het verliezen van gewicht omdat spiermassa meer calorieën verbruikt dan andere massa.