Magnesium is onmisbaar voor ons lichaam

Magnesium is een onmisbaar mineraal voor de botten en spieren. Daarnaast speelt magnesium een belangrijke rol bij het metabolisme. Het zorgt voor een sterk gebit en heeft een positieve werking op de concentratie en het leervermogen. Maar wat zijn de oorzaken van een tekort of overschot van magnesium? En wat zijn de symptomen?

Gezondheidsvoordelen magnesium
-sterke botten
-gezonde spieren
-gezonde zenuwen
-betere concentratie
-goed voor het geheugen
-verbetering metabolisme
-positieve invloed op stress
-goed voor hart- en bloedvaten
-gezonde bloeddruk

Hoeveel magnesium?
Mannen hebben dagelijks 300 tot 350 milligram magnesium nodig. De behoefte van vrouwen ligt lager, zij hebben 250 tot 300 milligram magnesium per dag nodig. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben een hogere behoefte.

Calcium en magnesium hebben elkaar nodig voor een goede werking. Een te veel aan calcium kan de werking van magnesium echter verminderen.

Magnesiumtekort
Een tekort aan magnesium komt niet veel voor bij gezonde personen. Symptomen van een magnesiumtekort zijn lusteloosheid, vermoeidheid en spierkrampen. Een magnesiumtekort kan in extreme gevallen leiden tot hartritmestoornissen. Het hart is natuurlijk ook een spier.

Oorzaken van een tekort kunnen zijn: onvoldoende opname van magnesium via de darmen, te hoge uitscheiding van magnesium via de nieren, te hoge of te lage hoeveelheden glucose in het bloed, verminderde activiteit van de bijschildklier, langdurig gebruik van plaspillen, langdurige diarree, chirurgische ingreep, ernstige brandwonden of zwangerschapsvergiftiging.

Magnesium overschot
Een te veel aan magnesium is zeldzaam. Een overschot door voeding komt bijna nooit voor. Mocht er sprake zijn van een overschot, dan komt dit meestal door de inname van supplementen. Een overschot aan magnesium leidt tot klachten van de darmen, zoals diarree.

Oorzaken van een overschot kunnen zijn: nierfalen, overactieve bijschildklier, slecht werkende schildklier, uitdroging, verzuring van het bloed, ziekte van Addison, gebruik van magnesium bevattende geneesmiddelen.

Voeding met magnesium
Magnesium is een mineraal dat gemakkelijk uit onze voeding is te halen. Het komt met name voor in brood en andere graanproducten. Daarnaast bevatten groente, melk en melkproducten en vlees tevens magnesium.