Wat is de juiste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten?

Onze voeding is opgebouwd uit vetten, eiwitten en koolhydraten. Dit zijn de leveranciers van energie voor het menselijk lichaam. Verreweg de meeste mensen krijgen het grootste deel van de benodigde energie binnen via koolhydraten. Een gram eiwit of koolhydraten levert 4 calorieën, een gram vet levert 9 calorieën. Vet verdient dus op het eerste gezicht niet de voorkeur tijdens het afvallen. Maar is het verstandig om vet helemaal te vermijden? Of om koolhydraten helemaal te vermijden? Is er een juiste verhouding?

Vet geeft niet snel een verzadigd gevoel, maar dit gevoel houdt wel sneller aan. Eiwit geeft snel een verzadigd gevoel en dit gevoel houdt bovendien lang aan. Koolhydraten geven niet snel een verzadigd gevoel en dit gevoel houdt bovendien niet lang aan. Het zijn de snelle energieleveranciers van het lichaam. Het lichaam gebruikt eerst koolhydraten en pas daarna eiwit en vet. Het menselijk lichaam heeft een behoefte aan alle drie de leveranciers. Wel kan je spelen met de verschillende verhoudingen.

Diëten
Er zijn een aantal diëten die zich baseren op de juiste verhouding tussen vet, koolhydraten en eiwit. Het Zone Dieet is een voorbeeld van zo’n dieet. Daarbij wordt aangeraden om 40% van de calorieën te halen uit koolhydraten, 30% uit vet en de overige 30% uit eiwit. Diëten als Atkins adviseren juist een minimale hoeveelheid koolhydraten en een grote hoeveelheid vet en eiwit.

Het idee achter deze verhouding is dat eiwit en vet langzaam door het lichaam wordt opgenomen en langer een verzadigd gevoel geeft. Koolhydraten worden juist snel door het lichaam opgenomen waardoor er sneller weer een hongergevoel ontstaat. Daarbij is het wel zo dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen de verschillende koolhydraten. Door minder koolhydraten te eten en meer eiwit en vet heb je dus langer een verzadigd gevoel waardoor je uiteindelijk minder calorieën zult eten en dus zult afvallen.

Het probleem met het eten naar de juiste verhouding is dat je alsnog te veel calorieën binnen kan krijgen. Het is dus belangrijk om je ook aan een calorielimiet te houden. Wie meer calorieën eet dan verbruikt zal het te veel aan energie omzetten in een vetreserve.

Zeer persoonlijk
Daarnaast is het goed om te beseffen dat geen enkel persoon dezelfde voedingsbehoefte heeft. Ook de juiste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten is sterk afhankelijk van de persoon. Zo heeft sport bijvoorbeeld een groot effect op de behoefte van eiwitten. Mensen met een grote spiermassa hebben een grote hoeveelheid eiwit nodig. Wanneer zij deze eiwit niet binnen krijgen zal het lichaam de grote spiermassa niet in stand kunnen houden en zal er spiermassa verloren gaan.

Juiste verhouding?
De juiste verhouding is dus voor iedereen anders. Het Voedingscentrum raad aan om 40 tot 70% van de dagelijkse energiebehoefte te halen uit koolhydraten, een erg ruime marge dus. De hoeveelheid eiwit die wordt aangeraden ligt een stuk lager, rond de 15%. De aanbevolen hoeveelheid vet ligt tussen de 20 en 30%. Daarbij is het van belang dat vooral de gezonde onverzadigde vetten worden gegeten! Welke verhouding goed is voor jouw lichaam is dus zeer persoonlijk. Er zit niets anders op dan te proberen bij welke verhouding jij jezelf het prettigst voelt.