Roggebrood helpt bij het verliezen van gewicht

Roggebrood bevat totaal andere ingrediënten dan ‘normaal’ brood. Het bevat veel vezels en heeft een lage glycemische index van 40 waardoor het een ideaal brood is tijdens een dieet. Het bevat veel minder koolhydraten dan ander brood. Bij veel mensen is roggebrood nog onbekend of wordt liever gekozen voor gewoon brood. Toch is het een uitermate gezond voedingsmiddel die bovendien helpt bij het verliezen van gewicht.

Noordelijk, Zuidelijk en Gelders Roggebrood
Er bestaan grofweg drie soorten roggebrood. Het noordelijk roggebrood waar het Fries en het Gronings roggebrood onder vallen. Onder zuidelijk roggebrood vallen Limburgs en Brabants roggebrood. Roggebrood wordt in Nederland traditioneel gegeten met erwtensoep of boerenkaas. Ieder roggebrood heeft zijn eigen manier van bereiding. Het verschil zit met name in de baktijd. In het zuiden is de baktijd zo’n anderhalf a twee uur terwijl de baktijd in het noorden kan oplopen tot maar liefst twintig uur.

Voedingswaarde
Roggebrood bevat erg veel vezels per snee, meer dan welk ander brood dan ook. Dit draagt bij aan een verzadigd gevoel. Vaak zit men al snel vol van roggebrood waardoor men veel minder eet, ideaal voor tijdens een dieet dus. De voedingswaarde is afhankelijk van de soort roggebrood. Gemiddeld genomen zitten er in 100 gram zo’n 190 calorieën, 5,5 gram eiwit, 36 gram koolhydraten en slechts 2 gram vet. Deze vetten zijn onverzadigd en dus ongezonde vetten. In een snee roggebrood zitten ongeveer 80 tot 110 calorieën en rond de 4,5 gram vezels.

Uit een Zweeds onderzoek is gebleken dat mensen die ontbijten met roggebrood na 8 uur aanzienlijk minder honger hadden dan degenen die hadden ontbeten met tarwebrood. Daardoor aten ze minder, namen ze minder calorieën op en vielen zij dus af.

Lagere baktemperatuur
Doordat roggebrood gedurende een langere tijd op lagere temperatuur wordt gebakken is dit gezonder dan ander brood. Bij een hoge temperatuur, vanaf 170 graden, komt de kankerverwekkende stof acrylamide vrij, hierdoor zijn de meeste soorten brood, patat, ontbijtkoek en chips bijvoorbeeld kankerverwekkend. Alle voeding die op hoge temperaturen is bereid bevat deze stof. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer van deze gevaarlijke stof ontstaat. Doordat roggebrood op een lage temperatuur van 100 tot 120 graden gebakken wordt bevat het niet deze kankerverwekkende stof.