Afvallen doe je met het juiste bord!

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die eten van een klein bord minder eten dan wanneer ze eten van een groot bord. Ook de kleur van het bord is van invloed op de hoeveelheid voeding die men consumeert.

Het onderzoek
Uit onderzoek onder diëtisten bleek duidelijk dat een kleiner bord helpt bij het afvallen. De ene helft kreeg een klein bord met klein bestek terwijl de andere groep een groot bord kreeg met groot bestek. Er werd niet verteld dat het om een onderzoek ging en de diëtisten mochten zelf de gewenste hoeveelheid opscheppen. De mensen die van een groot bord hadden gegeten schepten gemiddeld 57% meer op dan de mensen die een klein bord hadden. Alle borden werden leeggegeten.

Onderzoek
Onderzoek naar de kleur van het bord is er natuurlijk ook gedaan. Hieruit is gebleken dat eten van een rood bord zorgt voor een lagere calorie inname. Het onderzoek werd uitgevoerd door proefpersonen koekjes te laten eten van een rood, blauw of wit bord. Van het rode bord werden de minste koekjes gegeten. Ook werden rode en blauwe koppen thee geschonken. Hierbij bleek dat degenen die thee dronken uit de rode kopjes, maar liefst 44% minder thee dronken. Volgens diëtisten kan dit verschil komen doordat de mens de kleur rood linkt aan gevaar.

Uit ander onderzoek is gebleken dat mensen die een bord hadden met een afwijkende kleur dan de voeding, een kleinere portie opschepten dan degenen die een bord hadden in dezelfde kleur als de voeding. Het verschil liep zelfs op tot 22%. Een tafelkleed met dezelfde kleur als het bord zorgde ook voor kleinere opgeschepte porties. De porties waren 10% kleiner dan wanneer er een tafelkleed werd gebruikt dat een volkomen andere kleur had dan het bord.